Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Güney Kıbrıs’ta temaslarını sürdüren Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Vitsas’ı, dün makamında kabul ettiği haber verildi.

Vitsas’ın, Güney Kıbrıs’taki Yunan Alayı’nın (ELDİK) yeni yıl kutlamalarına katılmak için adaya geldiğini yazan Fileleftheros gazetesi, Omiru-Vitsas görüşmesinin gündeminde, Kıbrıs sorunu, mülteci krizi ve ekonomi konularının bulunduğunu yazdı.

Haberde, Meclis’ten yapılan açıklamaya dayanarak, Omiru’nun görüşmede Yunanistan’la Güney Kıbrıs arasındaki kardeşçe bağlara ve iki ülke meclisleri arasındaki yakın ilişkilere atıfta bulunduğu kaydedildi.

Gazete, Omiru’nun Kıbrıs sorunundaki gelişmelere de değinerek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kısa süre önce yaptığı açıklamalarla Türkiye’nin çözümün içeriğiyle ilgili tezlerini kabul edilemez olarak nitelendirdiğini de belirtti.

Gazete, Omiru’nun buna paralel olarak, Kıbrıs sorununun yaşayabilir ve adil çözümü gidişatına yönelik olarak, Rum kesimi ile Yunanistan’ın sahip olduğu avantajlar ile her türlü olumlu gelişmenin değerlendirilmesinin önemine işaret ettiğini de aktardı.

Omiru “işgal var olduğu sürece, güçlü bir savunma muhafaza edilmesinin gerekli olduğuna” da vurgu yaptı.

Vitsas ise konuşmasında, silahlı kuvvetlerin moralini ve mücadele ruhunu yüksek tutması ile savunma stratejisinin daha da geliştirilmesinin önemine işaret etti.

VİTSAS FOKAİDİS’LE DE BİR ARAYA GELDİ

Vitsas’ın Güney Kıbrıs’taki temasları sırasında Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’le bir araya geldiğini de yazan gazete, Vitsas’ın “Kıbrıs sorununun çözümünden söz etmek yerine, çözüm için çalışmanın daha iyi olacağını söylediğini” iletti.

Gazeteye göre Vitsas, “Kıbrıs sorununun çözümü geldiğinde, bunun Kıbrıs halkının çıkarlarına yönelik başarılı bir çözüm olacağına dair inancını da” dile getirdi.

Vitsas ile Fokaidis’in, dün yaptıkları görüşmede, Rum kesimi ile Yunanistan’ın, güncelliğini yitirmiş garantiler sisteminin kaldırılmasına dair ortak tezi teyit ettiklerini de kaydeden gazete, Vitsas’ın “Türk işgalinin sona ermesi ile Kıbrıs sorununa; BM kararları temelinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi devlet niteliği temelinde kapsamlı, ulusal olarak kabul görmüş ve yaşayabilir bir çözüm bulunmasının, Kıbrıs Cumhuriyeti’yle sarsılmaz ve ortak hedefleri olduğuna” işaret ettiğini aktardı.

“Yunanistan’ın ezelden beridir, toplumlar arası müzakereleri tam anlamıyla desteklemekte olduğunu” da dile getiren Vitsas, Kıbrıs sorununun gerçek ve yaşayabilir çözümünün “tüm işgal birlikleri çekilmeksizin ve güncelliğini yitirmiş garantiler sisteminin ortadan kaldırılmaksızın bir anlamı olmayacağını” öne sürdü.

Vitsas, Ankara’dan, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabalara fiili olarak katkıda bulunacak elle tutulur faaliyetlerle birlikte, yapıcı bir tutum beklediklerini de sözlerine ekledi.

FOKAİDİS

Gazeteye göre, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ise konuşmasında, “güncelliğini yitirmiş garantiler sistemine yer olmadığı gibi, çağdaş özellikle de AB üyesi bir devletin, garantörlerin veya koruyucuların vesayeti altında olmasının da mümkün olmadığını” savundu.

Fokaidis, Vitsas’ı Kıbrıs sorununda meydana gelen gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Habere göre Vitsas, temasları çerçevesinde, Rum Merkezi Cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarları ile RMMO kurmaylığını da ziyaret etti.

Haber Simerini gazetesinde “Vitsas: Çözümden Söz Etmek Yerine, Çözüm İçin Çalışmak Daha İyi”, Alithia’da ise “Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin Laf Değil İcraat” başlıklarıyla yer buldu.