Simerini “Türkiye’nin Koalisyona Katılımı Çok Önemli... Amerikalı Uzman, Bölgesel Durum ve Kıbrıs Sorunuyla İlgili Neler Söyledi” başlıklı haberinde, NATO konuları uzmanı da olan Wîlson’un gazetecilerle yuvarlak masa toplantısında söylediklerini aktardı.

Gazeteye göre “Kıbrıs sorunu sizin sorununuz, bizim değil. Adada olanlardan çeken Amerikalılar değil sizlersiniz. ABD’nin, Amerikan hükümetinin bütün birimleriyle çok ilgi gösterdiği bir dönemden geçiyoruz ve Başkan Yardımcısı da meseleyi çok iyi biliyor. Şahsen, iki tarafın siyasilerinin inisiyatif alması ve dünyaya mesajlar göndermesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.

ABD’nin, bölgeye olan ilgisine rağmen Avrupa’nın güvenlik sorunlarına katılmak istemediğinin altını çizen Wilson “Kıbrıs benzersiz bir durumdur ancak eski düşmanların ortak olması için geniş bir stratejiye denk geliyor. Washington’da,  önümüzdeki on yıl Kıbrıs sorununu konuşmak istemiyoruz. Bizi meşgul eden başka sorunlar da var” ifadelerini kullandı, devamla şunları ekledi:

“Doğu Akdeniz’de birçok meydan okumalar var. Bütün oyuncuların istikrar hedefiyle müdahil olması gerekiyor. Bu bölge öngörülebilir olursa hidrokarbonlardan tam yararlanmaya ve ekonomik kalkınmaya olanak tanıyacak. Kıbrıs, istikrarsızlık kaynağı olmak yerine Doğu Akdeniz’deki güvenlik çabasının başını çekmelidir.”

ABD’nin son yıllarda Ortadoğu’da belirgin bir stratejisi olmadığını kaydeden Wilson “Belki Irak savaşında fazla ileri gitti.  Ancak ABD’nin var olmaması da işe yaramamış görünüyor. ABD’nin Suriye konusunda net bir stratejisi yokken ve doğru sürecin hangisi olduğu konusunda net değilken Türkiye’den 24 saat içerisinde kendisine katılmasını beklemesi biraz haksızlıktır” vurgusunu yaptı.

Wilson “Ancak bir koalisyonumuz var ve Türkiye’nin, bu koalisyonun çekirdeğinde olmasını istiyoruz” dedi.

Gazete, Wilson’un dün Jeostratejik Araştırmalar Konseyi üyeleri ile çalışma kahvaltısında bir araya geldiğini, yapılan görüş alış verişinin ardından, karşılıklı bilgilendirme ve işbirliği yöntemlerini araştırma hedefiyle iki kurum arasındaki temasların devam etmesi kararına varıldığını yazdı.

“DESTEK ROLÜ OYNAYABİLECEK DIŞ UNSURLAR VAR”

Fileleftheros haberi “Konjonktür Stratejik İşbirliğine Olanak Tanıyor... Washington’un İlgisinin Dikkate Değer Olduğu Görüşünde” başlığıyla aktardı.

Gazete, Wilson’un Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu, bunun gelişmelerle ve Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki ilişkilerin yükselmesiyle ilintili olduğuna işaret ederek, Wilson’un dün Kıbrıslı Türk ve Rum gazetecilerle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldiğini yazdı.

Wilson’un üyesi bulunduğu düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin, ABD’nin Avrupa ve geniş bölgedeki politikasını etkileyen başlıca örgütlerden biri olduğuna dikkat çeken gazete, ABD’li yetkilinin, zamansal konjonktürün Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesine müsait olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Gazeteye göre, ABD’nin şu anda Kıbrıs’a ve bölgedeki gelişmelere olan ilgisine dikkat çeken Wilson “burada cereyan edenler Kıbrıs’ı ilgi çekici hale getirdi. Wilson, ABD yönüne stratejik meylin ve çözüm yönündeki siyasi isteğin Ada’daki gelişmeleri etkileyen unsurlar olduğunu söyledi.

ABD’nin şu anda Kıbrıs sorununa gösterdiği ilginin dikkate değer olduğuna işaret eden Wilson, ABD Başkan Yardımcısı’nın meseleyi çok iyi bildiğine ve Dışişleri Bakanı’nın da meseleye tamamen karışmış durumda olduğuna dikkat çekti. Wilson, bütün bunlara, Espen Barth Eide’nin da eklendiğine işaret ettikten sonra “çok iyi destek rolü oynayabilecek dış unsurlar var: bu dış unsurların rol oynayabilmesi için Kıbrıs tarafının da aynı adımı atması gerekir” dedi.