Güney Kıbrıs’ta, Trodos bölgesinde dört gün süren yangının söndürüldüğü belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, yangının dün akşam üstü söndürüldüğünü ancak yüksek sıcaklık ve ara ara esen rüzgar nedeniyle  yeniden alevlenmelerin ise korkuttuğunu yazdılar.

Gazete bu nedenden dolayı Solea (Solya) bölgesinin 15 gün denetleneceğini, 60 itfaiye aracının bölgede bekletileceğini belirtti.

Solea bölgesine bağlı, Ay.Theodoros, Asinu, Kurdali ve Spilya’da (İspilya) yaşanan yeniden alevlenmelerin, herkesi endişelendirdiğini belirten gazete yeniden alevlenmeler nedeniyle, yetkililerin, ilk başta, yangının kısmi olarak kontrol altına alındığını açıklamasına olanak tanımadığını da yazdı.

Habere göre Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau, gün batımından önce bir açıklama yaparak durumun yönetilebilir olduğunu, birçok yangın alanın kontrol altına alındığını duyurdu.

Gazete haberinde ayrıca yangın söndürme çalışmalarına katılan helikopter ve uçakların katkılarının belirleyici olduğunu, toplamda 20 uçak ve helikopterin bulunduğunu, dün sabah 18 helikopter ve uçağın çalışmalara katıldığını daha sonra yaşanan arızalar nedeniyle bu sayının 16’ya düştüğünü belirtti.

Habere göre İsrail’e ait dört Airtractor tipi uçağın dışında, diğer uçak ve helikopterler bugün de Ada’da kalacak.

Fileleftheros gazetesi kontrol altına alınan yangının, dakika durmayan sürekli gidip gelen uçak ve helikopterlerin su boşaltmasıyla söndürülmesinin başarıldığını yazdı.

GÖNÜLLÜLER YANGIN SÖNDÜRMEYE KOŞTU

Fileleftheros gazetesi, Rum Orman Dairesi ve diğer birimlerin çağrısının ardından, yangın söndürme tecrübesi olmayan yaklaşık 2 bin gönüllünün yangın söndürmeye koştuğunu belirtti.

Habere göre uzmanlarla birlikte eğitimi olmayan yaklaşık 170 kişi çalışmalara katıldı.

Alithia gazetesi, dün ayrıca gönüllülerin yaralandığı bazı olayların da meydana geldiğini yazdı.

Gönüllülerden birinin solunum sorunları, bir diğerinin ise yaralanma nedeniyle hastaneye kaldırıldığını yazan gazete, iki yaralının durumunun ciddi olmadığını da belirtti.

KIBRISLI TÜRK GÖNÜLLÜLER DE YANGIN ALANINDA

Politis gazetesi Kıbrıslı Türk gönüllülerin de yangın söndürme çalışmalarına katılmak istediğini yazdı.

Gazete 200 kadar Kıbrıslı Türk’ün, yangın söndürme çalışmalarına katılmak istediğini ancak bunlardan sadece 10’unun çalışmalara katıldığını, 3’ünün yangın söndürme, 7’sinin ise itfaiyecilerin tedarikleriyle ilgili çalışmalarda yer aldığını belirtti.

Gazete Iraklı bir göçmenin de gönüllü olarak başvuruda bulunduğunu ve gün boyu Galata’daki koordinasyon merkezinde beklediğini de yazdı.

YUNANİSTAN VE İSRAİL’DEN DOKTOR

Alithia gazetesi, Rum Sağlık Bakanlığı’nın talimatı üzerine yaralıların iyileştirilmesi ve yangından etkilenen kişilere psikolojik destek sağlamak amacıyla Yunanistan ve İsrail’den doktorların geleceğini belirtti. 
Habere göre Güney Kıbrıs’a dün akşam İsrail’den aralarında nörolog ve nöroşirurjinin de bulunduğu 3 doktorun gelmesi bekleniyordu.

SPİLYA’DAKİ EOKA KARARGAHI

Alithia gazetesi bir başka haberinde Spilya’da bulunan ve yangından etkilenen tarihi EOKA karargahının yeniden yapılacağını yazdı.

Habere göre kısa adı SIMAE olan EOKA Mücadelesi Tarihi Anı Konseyi yaptığı açıklamada, Spilya bölgesindeki yangından etkilenen karargahın her şekilde yeniden yapılacağına ilişkin taahhüdünü dile getirdi.    

PARTİLERDEN ELEŞTİRİ

Politis gazetesi bazı partilerin açıklama yaparak hükümete eleştirilerde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, yangının göğüslenmesinde hükümetin  koordinasyon eksikliğinden bahsetti.

Lillikas, bakanlıklar arasında da iletişimsizliğin bulunduğunu savundu.

Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği  yaptığı açıklamada siyasi sorumluluk konusunda söyleyecek çok şeyin bulunduğunu belirtti.

AKEL açıklamasında sorumluların bulunduğunu ve uygun zamanda bunların bulunması gerektiğini ancak şu anda yangının söndürülmesinin önde geldiğini ifade etti.

SİLİKİOTİS’TEN ÖNERİ

AKEL Avrupa Parlamentosu üyesi Neoklis Silikiotis’in, Avrupa Komisyonu’nun gündemine, yangın nedeniyle Güney Kıbrıs’ın karşı karşıya kaldığı trajik zorlukları getirdiği belirtildi. 

Politis gazetesine göre Silikiotis, Avrupa Komisyonu’na bir mektup göndererek Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterecek Avrupa Destek Mekanizması’nın kurulması önerisinde bulundu.

Silikiotis, Güney Kıbrıs ve diğer Akdeniz ülkelerinin içinde bulunduğu zor durumun, doğal felaketlerin göğüslenmesine ilişkin daimi Avrupa destek mekanizmasının kurulması gerekliliğini ortaya çıkardığını ifade etti.

GAZETE BAŞLIKLARI

Politis: “Kurtuluş Havadan”

Alithia: “Durum Artık Yönetilebilir- Canavar Ehlileştirildi”

Simerini: “Kabus Söndü”

Fileleftheros: Gökyüzünden Merhamet Geldi”

Haravgi: “Adeta Yanmış Toprak