Türkiye’nin AB nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçisi Selim Yenel’in, “Uzlaşılacak çözümden yeni bir federal ülke ortaya çıkacak, Kıbrıs Cumhuriyeti olmayacak” sözü Rum tarafında tepkilere neden oldu.

Simerini “Brüksel’den Davos’a ve Lefkoşa’ya Bomba… Türkiye Hedefinin Tasfiye Olduğunu Avrupa Parlamentosu’nda Doğruladı” başlığıyla manşete çektiği haberinde Brüksel’de düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Toplantısı çerçevesinde Yenel’in, Dayanışma Hareketi lideri Rum Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus’a cevaben söylediği sözleri “Brüksel’den Lefkoşa’ya ve Davos’a atılan bomba” diye niteledi.

Habere göre Theoharus, “Türkiye’nin tanımak zorunda olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti çözümden sonra da olacak” iddiasına karşılık Yenel “çözüm Annan planındaki gibi olmayacak çünkü Annan planında BM Genel Sekreteri tarafından doldurulacak beyaz sayfalar vardı. Şimdi referanduma sunulacak çözüm uzlaşılmış olacak. Aksi halde geçmeyecek. Çözümden, yeni federal bir ülke ortaya çıkacak. Kıbrıs Cumhuriyeti olmayacak” dedi.

Gazete “Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı Davos’ta Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımları görüşürken Selim Yenel Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki politikasını değiştiğini düşünenlere acil iniş yaptırdı” diye yazdı.