Rum İstihbarat Teşkilatı’nın (KİP) kuruluş ve işleyiş yasa tasarısının dün Rum Meclisi’ne sunulduğu, yasada; KİP gizli belgelerinin 50 yıl sonra gizliliğinin kaldırılması, mensuplarının faaliyetlerinin Rum Yönetimi Başkanı tarafından atanacak üç kişilik yargıçlar komisyonu tarafından denetlenmesi öngörülüyor.

Fileleftheros yeni yasa tasarısında, yeni KİP’in misyonu ve yetkilerinin, yönetimi, yapısı, oluşumu ve işleyişinin diğer devlet birimlerinin işbirliği çerçevesine konulmakta, personel istihdam şekli, personelin disiplin denetimi, eğitimi ve sorumluluklarının netleştirilmekte olduğunu yazdı.

Kişilerin izlenmesi ifadesine, personelinin bütün hareketlerine ilk kez bu yasada sönük bir şekilde yer verilmekte olduğuna vurgu yapan gazete “İstihbarat ve Devlet Güvenliği Birimi’nin, Rum Yönetimi Başkanı”nın, devlet güvenliğiyle ilgili dış ve iç tehlikelere, anayasal düzene, teröre, kaçak muhacerete ve örgütlü suça ilişkin konulardaki ana bilgi organı olduğunu yazdı.

KİP’İN MİSYONU...

Gazeteye göre ilgili yasada KİP’in misyonunun şu konularla ilgili bilgilerin aranması, toplanması, değerlendirilmesi, analizi, işlenmesi ve yetkili makamlara iletilmesi olduğu belirtiliyor:

“-Devletin siyasi, ekonomik ve askeri çıkarlarının korunması ve ileri götürülmesi

-Devlet güvenliğine veya anayasal düzene veya kamu güvenliğine veya kamu düzenine veya ulusal zenginliğe v.b. tehdit oluşturan faaliyetlerin önlenmesi ve bunların göğüslenmesi.

KİP başkanlığını yapan yönetici (komutan/müdür) doğrudan Cumhuriyet Başkanı’na karşı sorumludur. Cumhuriyet Başkanı, Cumhuriyet vatandaşını KİP’e yönetici atayabilir ve gerekli gördüğünde görevden alabilir.

Yöneticinin (komutan/müdür) maaşı Polis Genel Müdürü’nünki kadardır, her iki yönetici yardımcısını da Cumhuriyet Başkanı atar veya görevden alır.”

BELGELERİNİN GİZLİLİĞİ 50 YIL SONRA KALDIRILACAK ANCAK GİZLİLİĞİ KALDIRILMAYACAK OLANLAR DA VAR

Yasa tasarısındaki önemli ifadelerden biri de, KİP belgelerinin (düzenlenmelerinden) 50 yıl sonra gizliliğinin kaldırıldığı ve bu maksatla yönetici tarafından üç üyeli “Gizlilik Kaldırma Komisyonu” atandığı ifadesidir. Ancak kayıt aşamasında bulunan, yıpranmış ve korunması gereken ve yayınlanması milli çıkarlara veya anayasa ile güvence altına alınmış temel haklara zarar verebilecek olan belge ve görsel-işitsel malzeme hariç tutuluyor.

Yasa tasarısına göre KİP’in temel insan haklarıyla ilgili operasyon faaliyetlerinin meşruiyeti Cumhuriyet Başkanı tarafından atanacak 3 üyeli Komisyon tarafından denetleniyor. Bu komisyon üyelerinden biri emekli Kaza Mahkemesi yargıcı ve eski yargıçlar olacak.

Kamu hizmeti, tüzel kişiler ve yerel yönetim makamlarının KİP’in uzman personeline, görevi için gereken bilgi ve belgeleri vermekle yükümlü olacak.

Yeni KİP’te halen orada çalışan personelden,  bu birime erişim izni olan diğer personelden, Milli Muhafız Ordusu ve Polis teşkilatında halen aktif görevde bulunan subaylar çalışabilecek.”

BİRİM HAKKINDA KONUŞAN KİP PERSONELİNİ AĞIR CEZALAR BEKLİYOR

Gazete yetkisi olmayan personele usulsüz olarak bilgi veya belge veren herhangi bir KİP mensubunu para ve hapis cezası beklediğini belirtti ve ilgili yasa tasarısında bu tür suç işleyenleri 2 yıla kadar hapis veya 20 bin Euro’ya kadar para cezası veya her iki ceza verilmesinin öngördüğünü kaydetti.

Gazeteye göre herhangi bir KİP mensubu, biriminin hizmet veya personel durumu veya teçhizatıyla ilgili gizli belge veya verileri yayınlaması halinde 2 yıla kadar hapis, 40 bin Euro’ya kadar para veya her iki cezaya birden çarptırılabilecek.  Yasa tasarısında KİP personelinin, yöneticisinin izni olmadan KİP’le ilgili bilgi, olay veya kişiler hakkında mahkemede ifade de veremeyeceği, KİP personelinin ifadesine başvurması gereken durumlarda mahkemenin, davayı (basına) kapalı görmesinin şart olduğu vurgulanıyor.