Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’inci parseldeki Afrodit adlı doğalgaz yatağının değerinin çok büyük olduğunu vurguladı.

Simerini gazetesi “ ‘Afrodit’… Altından” başlığıyla verdiği haberinde Yeorgiadis’in, katıldığı bir programda yaptığı açıklamalarda, Afrodit yatağından elde edilecek gelirlerin boyutuna değindiğini yazdı.

Habere göre yatağın net gelirinin Güney Kıbrıs’ın mevcut kamu borcunun 3’te 1’ini karşılayabileceğine dikkat çeken Yeorgiadis, ancak, yatağın değerlendirilmesiyle elde edilecek paraların devlet bütçesine dahil edilmesinin asla söz konusu olmadığını belirtti.

Yeorgiadis, bunun, bütçe dışında bırakılarak gelecek nesiller için kullanılacağını ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde sondajların yapıldığı ya da yapılacağı başka bölgelerin de olduğunu belirten Yeorgiadis, ayrıca çıkılan ihaleye değinerek, araştırmalar yapılması için yeni ruhsatlar verileceğine söyledi.

LUKOIL DOĞU AKDENİZ’DE YER ALMAYA HAZIR

Öte yandan Alithia gazetesi enerji konularıyla ilgili haberinde, büyük bir oyuncunun Doğu Akdeniz’de yer alamaya hazırlandığını belirterek, ENI’nin Mısır’da keşfettiği Zohr adlı devasa doğalgaz yatağının hisselerinin yüzde 20’sini dünyadaki en büyük şirketlerden biri olan Rus Lukoil’e satmaya hazırlandığını bildirdi.

Gazete ENI’nin, yatağın devasa boyutlardaki kalkınma maliyetini tek başına üstlenmek istemediği için bu yolu seçeceğini kaydetti.

Bu gibi uygulamaların normal olduğunu belirten gazete, Afrodit yatağında da benzer uygulamanın yapıldığını; Noble Energy’nin, hisselerinin yarısını BG’ye sattığını anımsattı.