Rum meclisi, ipotekli mal satış yasasının yürürlüğünü 2 Mart’a (bir ay daha) kadar ertelemeye karar verdi. Böylece, memorandum programını değerlendirmek üzere Güney Kıbrıs’a girmek için adı geçen yasanın yürürlüğe konulmasını şart koşan Troyka’nın ziyareti de ertelenmiş oldu.

Fileleftheros haberi; “Ne İpotekli Mal Satış Yasası Ne Troyka... Meclis Yasaya, Kreditörler de Değerlendirmeye Hayır Dedi... Çipras’a Da Atıf Yapılan Sert Tartışmalar” başlığıyla manşete çekti.

Gazete Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in bu gelişme ile Güney Kıbrıs’ın, kreditörlerinin karar merkezleri ve belki uluslararası piyasalardaki itibar rezervlerini tüketmeye başlamasından endişe belirterek gelişmeyi çok ciddi diye nitelediğini yazdı.

Gazete Rum Meclisi’nin dünkü birleşiminde, ipotekli malların satışıyla ilgili yasa konusunda bir uzlaşı formülü bulunamadığını belirtti. Sadece birinci ev ile ilgili bölümünün ertelenmesi için çaba harcansa da nihayetinde yasanın tamamının gelecek aya ertelenmesi önerisinin DİKO ve EDEK’in oyları ile geçtiğini kaydetti.

MECLİSTE ÇİPRAS VE POLİTİKASI KONULU TARTIŞMA YAŞANDI

Habere göre meclisteki tartışma sırasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’a ve O’nun tasarruf tedbirlerine karşı uygulamak istediği politikasına yoğun atıflar yapıldı. DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Yunan tahvillerinin faizlerinin fırladığına vurgu yaptı.

Bu olumsuz gelişmenin, Güney’deki Troyka yetkililerinin, ekonominin iyiye doğru gitmeye başladığını saptadığı döneme denk geldiğini ancak kreditörler tam taramayı tamamlamayacağından bu durumun havada kalacağını yazan gazeteye göre Maliye Bakanlığı, şimdilik likidite eksikliği olmadığını açıkladı.

“AĞZINI AÇMADAN ÖNCE DÜŞÜN”

Politis manşet haberine; “Çipras Rötuşlarıyla Yeni Erteleme... Meclis İpotekli Mal Satış Yasasını 2 Mart’a Kadar Ertelemeye Karar Verdi... Gözler Atina’ya Çevrilmiş Parti Savaşları” başlığını attı.

Gazete DİSİ Başkanı Neofitu’nun, Çipras’ın yaklaşımının Güney Kıbrıs’ta da özgün sesleri olduğunu söylemesi üzerine meclis tartışmasının Aleksis Çipras ve Yunanistan’daki gelişmelerle renklendiğini yazdı.

Gazeteye göre, Neofitu’nun yukarıdaki sözleri sarf ettiği anda kürsüde bulunan EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris sert bir üslupla Neofitu’dan “Ağzını, özel veya kamuoyu önünde açmadan önce düşünme” çağrısında bulundu. AKEL’li milletvekilleri Neofitu’nun sözlerini Çipras’a hakaret olarak algıladı.

Habere göre ipotekli mal satış yasasının yürürlüğü (DİSİ) 18’e karşı 27 oyla 2 Mart’a ertelendi. Bu durumun Güney Kıbrıs ile Troyka arasındaki olguları yeniden karıştırması bekleniyor.

VİKTORAS PAPADOPULOS: “ZORLUKLARIN EŞİĞİNDE OLDUĞUMUZ BİR DÖNEMDE...”

Alithia manşet haberine “İpotekli Mal Satış Yasası Ertelemeden Ertelemeye... Muhalefet Partileri Yasanın Yürürlüğünü Bir Ay Daha (2 Mart’a Kadar) Erteledi” başlığını attı.

Gazete Anastasiadis hükümetinden bir kaynağın, “meclis çoğunluğuyla gerçekleşen bu gereksiz ertelemenin uyum programını tehlikeye soktuğu” değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Rum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos hükümetin, Anastaiadis’in uyum programının  normale dönmesi ve yasanın sadece birinci ev ile ilgili bölümünün ertelenmesi çağrılarına kulak asılmamasından dolayı üzgün olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şimdi hükümetin, ülkemizin zorlukların eşiğinde bulunduğu bir dönemde gereksiz bir kararı yönetmesi gerekiyor.”

Simerini de manşet haberini “Yasanın Yürürlüğü 2 Mart’a Kadar Ertelendi... Hükümet Partisi İle Muhalefet Arasında Sert Tartışma” başlığıyla aktardı.