Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis, Kıbrıs sorununa bulunacak olası bir çözüm sonrasında ekonomik parametrelerin büyük önem taşıyacağını, Kıbrıslı Türklerin ekonomi ve bankacılık sistemlerinin de AB’ye uyumlu olması gerektiğini söyledi.

Simerini gazetesinde yer alan söyleşisinde Yeorgiyadis, Kıbrıs sorununun çözümü ve Türkiye’yle ilişkilerin normalleşmesiyle büyük bir ekonomik gücün ortaya çıkacağına inandığını belirterek, bu kalkınmanın getireceği tehlikelerin aşılması için bazı net koşulların yerine getirilmesi gerektiğini savundu.

Sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” AB ve Euro Bölgesi üyesi bir ülke olduğuna dikkat çeken Yeorgiyadis, Kıbrıslı Türklerin de buna uymaları gerekeceğini, bunun da gerek ekonomik gerekse günümüzde işlediği şekilde bankacılık sisteminde AB kanunlarının kesin uygulanması anlamına geldiğini ifade etti.

Yeorgiyadis, mülkiyet sorununun çözümü ve gerekli fonların bulunması konusundaki bir soruya yanıtında, çözüm sonrası ekonomik faaliyetlerin büyük finansmanları çekeceğini ancak bunun kamuya mali yük yüklemeyeceği anlamına da gelmediğini belirterek, her halükarda tazminat sisteminin çözüm öncesinde çok dikkatli hazırlanması gerektiğini vurguladı.