Fileleftheros gazetesi  “Haris Başkan’ın Müdahalesine Neden Oldu… Bakan Keskin Bir Şekilde Atina İle Mesafe Koydu” başlıklarıyla verdiği haberine göre, Yeorgiadis dün katıldığı bir radyo programda Euro Grubu’ndaki toplantıya değindi.

Yunan Hükümetinin, Güney Kıbrıs’ın desteklemesi gerektiği talebinin ne olduğunu bilmediğini ifade eden Yeorgiadis, “Kıbrıs’ın tutumu Yunanistan için bir farklılık yaratmayacaktı” dedi.

Bu sözler üzerine Yeorgiadis’in partilerin sert tepkisiyle karşı karşıya geldiğini kaydeden gazete, Anastasaidis’in de Rum Haber Ajanı’nın (KİPE) bu yöndeki sorularını cevaplayarak ilgili bir açıklama yaptığını belirtti.

Habere göre Anastasiadis, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’a desteğinin sabit olduğunu ifade etti.

Yunanistan’daki gelişmelere değinerek, durumun kritik olduğuna işaret eden Anastasiadis, ancak bir çıkmazın olmasının beklenmediğini belirtti.

Anastasiadis Yunanistan’ın sadece Yunanistan için değil, tüm Avrupalı vatandaşlar için verdiği mücadelenin başarıya ulaşması amacıyla Cuma gününe kadar çıkmazın aşılmasının yolunun bulunması yönündeki umudunu dile getirdi.

Yunanistan’la ilgili olumsuz bir gelişmenin Güney Kıbrıs’ı da etkileyip etkilemeyeceği sorusu karşısında, böyle bir gelişmenin olmaması umudunu dile getiren Anastasiadis,  Yunanistan’ın Euro’dan olası çıkışının sadece Yunanistan’ı değil, tüm Avrupa’yı etkileyeceğini belirtti.

Anastasiadis, sonuç olarak Güney Kıbrıs’taki durumu dramatik olarak değiştirmeyecek bazı küçük sonuçların olacağını söyledi.

Simerini gazetesi de ilgili haberinde partilerin tepkilerini aktardı.

Gazeteye göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, Yeorgiadis’in Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble gibi konuştuğunu söyleyerek, “Yeorgiadis, Yunanistan’ın çabasına herhangi bir destek vermediğini kabul etmekle birlikte, bir kez daha taleplerin değerini düşürdü” dedi.

Lukaidis, ayrıca Yeorgiadis’in Hükümet ve Anastasiadis’in kamuoyu önünde dile getirdiği taahhütlerinin tersine hareket ettiğini de savundu.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Hükümeti “Troyka’nın mübaşiri” olarak nitelendirirken; EDEK Milletvekili Yorgos Varnavas, Yeorgiadis’in diğer Avrupalı Bakanlarla aynı olduğunu söyledi.

Çevreciler ve Ekologlar Hareketi de açıklamasında Yeorgiadis’in sözlerine ilişkin şaşkınlığını dile getirdi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, Yeorgiadis’in, bu sözleriyle, Yunanistan’ı desteklememekle kalmayıp, Alman söylem ve argümanlarını benimsediğini kabul etmiş olduğuna işaret etti.