Politis gazetesine konuşan Yeorgiadis, çözümle birlikte gelecek ekonomik kazançlarla ilgili bir değerlendirmede bulunmaya çağrılması üzerine ise, “Tek bir şey söyleyeceğim. Türkiye dünyada 18’inci büyük ekonomiye sahiptir ve yanı başımızdadır” diyerek, çözümle “Türk askerinden kurtulacaklarını ve Türk piyasasına erişime olanak sağlanacağını” söyledi.

Yeorgiadis, “Kıbrıslı Türklerle birlikte Avrupa’ya katılımımızı, mükemmel coğrafi konumumuzu ve ekonomimizin avantajlarını değerlendireceğiz” dedi.

Yeni yatırım fırsatları, işbirlikleri ve ortaklıklar olacağına da işaret eden Yeorgiadis,  denizcilik, hizmet, turizm, enerji gibi sektörlerin, Kıbrıs sorununun çözümü ve Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin kurulmasıyla perspektiflerinin genişlediğini göreceklerini belirtti.

Yeorgiadis, Türkiye’nin de büyük kazançlar sağlayacağını vurgulayarak, Doğu Akdeniz’de yaratılması gereken bölgesel işbirliği örgüsünde bir konuma sahip olacağına, ayrıca AB ile ilişkilerinin kuşkusuz yükseleceğine dikkat çekti.

Bir soruya karşılık verdiği yanıtta Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerde ekonomi konularının da görüşülmesine başlandığını ve Maliye Bakanlığı’nın konuya müdahil olduğunu belirten Yeorgiadis, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin ekonomik boyutlarının stratejik önemde sahip olacağı yönündeki düşüncesini dile getirdi.

“Tabiî ki çözümü, özellikle ulusal güvenliğimiz ve vatanda hayatta kalmakla ilgili sebeplerden dolayı istiyoruz” diyen Yeorgiadis, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin kuşkusuz gerek yerel, gerekse uluslararası düzeyde devasa fırsat ve perspektifler yaratacağını belirtti

Yeorgiadis, bir başka soru yanıt vererek Euro bölgesine katılımın, yeniden birleşmiş federal cumhuriyetin dayanıklı temeller üzerine kurulacağına dair güçlü güvenceler sağladığını belirtti.

Gerek federal, gerekse devlet düzeyinde mali politika sınırlarını düzenleyen Avrupa ekonomik yönetiminin kurallarına saygı duyulacağına kesin gözle bakılması gerektiğini söyleyen Yeorgiadis, ne iki devletten birinin, ne de merkezi federal hükümetin düşünmeden açıkları ve kamu borcunu şişirebileceğini ifade etti.

Yeorgiadis, bankacılık sisteminin tamamının, Avrupa Merkez Bankası gözetimine tabi olacağının da bilinmesi gerektiğini vurguladı.