Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis, Kıbrıs sorununun çözümü anlaşmasının “finans sektörünün istikrarı ve bütçe disiplini için bağlayıcı kanunlar içermesi gerektiğini” açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis’in “Financial Times” gazetesine verdiği röportajda, Kıbrıs’ta çözüm sonrası yaşanacak ekonomik sürece değindiğini yazdılar.

Habere göre Yeorgiyadis, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında “yeni Kıbrıs devletinin anayasasının, sadece federal hükümete değil, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiklerine bütçe sorumluluğu yükleyecek dengeli bütçe maddelerini içermesi gerektiğini” iddia etti.

Yeorgiyadis, “federal hükümete ve iki varlığa bütçe sorunlarıyla karşılaşma imkanı verilmemesi gerektiğini” belirterek özellikle Kıbrıslı Türklerin yeni sıkı bütçe kuralları çerçevesinde kendi gücüyle faaliyet göstermeye başlayana kadar, geçici bir süre uluslararası ekonomik yardıma ihtiyaç duyacaklarını” öne sürdü.

Kıbrıs Türk bankacılık sisteminin durumunun “vahşi batıyı” andırdığını da iddia eden Yeorgiyadis, sisteme büyük dikkat gösterilmesi gerekeceğini savundu.

Yerogiyadis, yeniden birleşmenin hem Kıbrıslı Rumlara hem Kıbrıslı Türklere fayda sağlayacağını, Kıbrıslı Rumların sadece tüm adada faaliyet gösterebilme imkanını edinmekle kalmayıp, çok büyük bir pazar olan Türkiye’ye de girebileceklerini vurgularken, Kıbrıs Rum denizcilik sektörünün ekonomiye katkısının da bir gecede ikiye katlanacağı değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıslı Türklerin de tüm dünyayla “kesintisiz ve özgürce yasal ticaret ve ekonomik faaliyetler gösterebileceğini” belirten Yeorgiyadis, Türkiye’ye ve Türkiye aracılığıyla doğal gaz ihracatından söz etmek için ise henüz erken olduğunu” sözlerine ekledi.