Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında ekonomide uyulması gereken çok önemli bazı koşulların olması gerektiğini iddia etti.

Fileleftheros gazetesi “ ‘Memorandumlu Federasyon” başlığı altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiyadis’in Güney Kıbrıs ekonomisine ilişkin gazeteye yapmış olduğu açıklamalarda, Kıbrıs sorununun olası çözümü sonrası ekonominin durumuna ilişkin de açıklamada bulunduğunu yazdı.

Gazete, Yeorgiyadis’in açıklamasında, “Kıbrıs sorununun çözümünü istemelerinin ana sebebinin ekonomik olmamasına karşın ekonomik parametrelerin büyük önem taşıdığını, bu yüzden de bazı temel koşullara uyulması gerektiğini” söylediğini belirtti ve “Yeorgiyadisbu açıklamasıyla  çözüm sonrası ekonomide bir memorandum programı öngördü” yorumunda bulundu.

Habere göre Yeorgiyadis söyleşisinde, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında ekonomik kalkınma beklentilerinin çok büyük olduğunu ancak uyulması gereken bazı çok önemli ön koşulların bulunduğunu iddia etti.

Yeorgiyadis, “bu koşullardan ilkinin, Federal Anayasa tarafından sağlanması gereken tam bütçe disiplininin varlığı olduğunu” belirterek, “hem eyaletlerin hem de Federasyonun kamu açığını artıracak açık bütçeler sunmamaları gerektiğini” ifade etti.

“İkinci koşulun ise, tüm ülkedeki bankacılık sisteminin düzenlenmesi ve gözetimi olduğunu” vurgulayan Yeorgiyadis, KKTC’de şu anda mevcut bankacılık sisteminin Avrupa Merkez Bankası’nın “ortak kanunları ve birleşik gözetimi altına girmesi gerektiğini” savundu.

Yeorgiyadis, “eğer bütçe maliyeti ve bankacılık sistemi en baştan sağlam temellere oturtulursa her türlü tehlike azalır ve dediğim gibi beklentiler çok olumlu olur” şeklinde konuştu.

Yeorgiyadis ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası heyetlerinin geçtiğimiz hafta Kıbrıs’ta bulunduklarını belirterek çözüm sonrası ekonominin nasıl işlemesi gerektiği (IMF) ve çözümün maliyeti (dünya bankası) konusunda öneriler hazırlayabilmek amacıyla veri topladıklarını hatırlattı.