Simerini ve diğer gazeteler, Hannay’ın 8 Temmuz Çarşamba günü İngiltere’nin Avam Kamarası’ndaki bir salonda yer alan bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecine ilişkin açıklamalarına yer verdiler.

Simerini, “Yerleşikler Savaş Suçu Değil” başlığı altında verdiği haberinde, Hannay’ın konuşmasında “Türk yanlısı aşırı tezlerini dile getirdiği” yorumunda bulundu.

Habere göre Hannay konuşmasında özetle, müzakerelerde Kıbrıslı Türklerin başkan seçtiği Akıncı ve 2004’te Annan Planı’nı destekleyen ancak başarısız olan Anastasiadis’in bulunduğunu” belirterek “şu anda ilk kez ittifak liderliklerinin mevcut olduğunu” iddia etti.

Geçmişi unutup ekonomik faydaların göz önüne alınması gerektiğini belirten Hannay, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) bulunan doğal gazın AB’ye Türkiye üzerinden götürülmesi gerektiğini, bunun en iyi seçenek olduğunu söyledi.

Hannay, 2004 yılında tarafların ekonomik koşullarının denk olmadığını da belirterek ekonomik zorluklar yaşayan her iki tarafın da çıkarlarını gözetmesi gerektiğini vurguladı.

“EĞER İSTEDİĞİNİZ BUYSA…”

İki toplumlu, iki kesimli federasyonun Kıbrıslı Rumların insan haklarını çiğnediği şeklindeki bir yoruma yanıt veren Hannay, “İnsan haklarını unutun, bunca yıldır yapılanlarda ısrar ederseniz Kıbrıs sorunu çözülmez. Eğer istediğiniz buysa size iyi şanslar” şeklinde konuştu.

Katılımcılardan birinin Türkiye’nin KKTC’ye nüfus aktarımında bulunduğu ve bunun “savaş suçu olduğu” şeklindeki sözlerine ise Hannay, “Bu tür ifadeleri kullanmayın” yanıtını verdi.

Gazete, söz konusu etkinliğe, KKTC’de sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti” bayrağı açan Kıbrıslı Türk Başdoğrultmacı çiftinin çocuklarıyla birlikte katıldıklarını, Koray Başdoğrultmacı’nın yaptığı konuşmada, “iki toplumlu iki kesimli federasyon aleyhine konuştuğunu ve Türkiye’nin KKTC’yi yerleşiklerle doldurduğunu” iddia ederek “Türkiye’nin neden kendi azınlıklarına iki toplumlu, iki kesimli federasyonu uygulamadığını” sorduğunu yazdı.

Habere göre Hannay ise Başdoğrultmacı’ya “toplantıda tartışılanın Türkiye değil Kıbrıs olduğu” yanıtını verdi.