Rum Mali Ombudsman Pavlos Yoannu, Kıbrıs Türk bankalarının denetiminin, Kıbrıs sorununda doğru çözüm için gerekli ön koşul olduğunu savundu.

Alithia gazetesine söyleşi veren Yoannu, Federal Devlette birleşik bir Merkez Bankası olacağından ve bu banka, Avrupa tüzük ve prosedürlerine tabi bulunacağından, çözümden önce, KKTC bankalarının Avrupa Merkez Bankası çeklerine ve genel olarak Euro sistemine adaptasyonu için, bankalara ait mülk unsurlarının kalite kontrolünün yapılması gerektiğini belirtti.

Habere göre Yoannu, şu anda, çok kritik olan bu konuyla alakalı güvenilir ve yapılandırılmış bilgi bulunmadığını ve KKTC’deki bankacılık sisteminin, ancak bu bilgiler sayesinde “keşfedilmemiş bölge” olmaktan çıkacağını kaydetti.

Yoannu, bu bağlamda iki noktaya ağırlık verilmesi gerektiğini ve bunların, çözümün uygulanmaya başladığı ilk günden itibaren geçerli olacak etkili düzenlemeler ile bu düzenlemeler için yapılacak ön hazırlıklar olduğunu söyledi.

Bu hazırlıkların ve düzenlemelerin yapılmaması durumunda, en mükemmel çözümde bile birçok sorunla karşılaşılacağını belirten Yoannu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in sürece IMF’i ve Dünya Bankası’nı dahil etme sebebinin tam da bu olduğunu ifade etti.

Yoannu, çözümün ilk gününden itibaren birleşik para birimi (Euro), birleşik Merkez Bankası, birleşik KDV, doğrudan vergi sistemi, gümrük, kamu borcunun idaresi ve her iki kurucu devletin bütçesi için yasal çerçeve oluşturulmasının gerekliliğinden de bahsetti.

Habere göre Yoannu, doğru çözümün özlü kalkınmaya götüreceğini de vurguladı.