Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde liderlerin dün de bir araya geldiği belirtildi.

Politis gazetesi ve diğer gazeteler, liderler arasındaki görüşmeye ve liderlerin görüşme sonrasında yaptıkları açıklamalara yer verdiler.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüşmede, merkezi hükümet tarafından alınacak kararlara ilişkin yöntem, anayasada gelecekte muhtemelen nasıl değişiklik yapılacağı gibi Yönetim başlığına ilişkin konuları ele aldıklarını yazdı.

Liderlerin, Ekim ayında yapacakları 10 görüşmenin, dün 4’üncüsünün gerçekleştirildiğini yazan gazete liderler arasındaki görüşmenin, bugün, pazar ve pazartesi günü de devam edeceğini belirtti.

Habere göre Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, resmi olarak Toprak konusunu ele almadan önce, mümkün olduğunca fazla görüş birliği bulmaya çalışacak.

Alithia gazetesi ise müzakerelere ilişkin haberi “Yönetim Başlığında Yeni Görüş Birlikleri” başlığında verdi.

ANASTASİADİS

Politis gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, görüşmede, yönetime etkin katılım konuları, karar alma yöntemi ile gelecekte anayasada yapılabilecek değişiklikler konularını ele aldıklarını ifade etti.

Anastasiadis, bazı konularda daha fazla ilerleme olduğunu ancak bazı konularda anlaşmazlıkların sürdüğünü bu nedenle görüşmenin bugün devam edeceğini belirtti.

Yoğunlaştırılmış müzakerelerin, beklenen sonuçları getirip getirmeyeceği şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis buna olumlu yanıt vererek herkesin, görüşmelerin tamamlanması gidişatı için çalıştığını düşündüğünü söyledi.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca hem fikir olmadıkları tezlere ilişkin, diğer tarafın argümanın güçlü bir teze(argümana)dayanmadığı yerde anlayışın olacağına da inandığını belirtti.

PARTİLER

Haravgi gazetesi de, bazı siyasi partilerin, Kıbrıs sorunundaki açıklamalarına devam ettiklerini yazdı.

Habere göre EDEK yaptığı açıklamada, olası çok taraflı konferansın, Bourgenstock gibi mi olacağı, yoksa Güvenlik Konseyi’nin daimi beş temsilcinin mi katılacağı konusuna açıklık getirmesi için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e çağrıda bulundu.

Dayanışma Hareketi açıklamasında Hükümetin, ilk önce kendisine sonra başkalarına ciddiyet dersi vermesi gerektiğini belirtirken, ciddi olunması, New York’ta başka söyleyip burada başka bir şey yapılmaması gerektiğini belirtti.

Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği ise baskılara dayanması ve Türklerden kaynaklandığı zorlukları ortaya çıkarması için Anastasiadis’e çağrıda bulundu.

BORİS JOHNSON’UN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA

Haravgi gazetesi ve diğer gazeteler, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un Kıbrıs sorununun çözümü konusunda iyimserliğini dile getiren açıklamalarına yer verdiler.

Gazeteler,  İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’un, İngiliz Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda dış politikaya ilişkin soruları yanıtlarken, Kıbrıs sorununa ilişkin bir soruya  “Kıbrıs’ta büyük bir ilerlemenin eşiğinde bulunulduğu, Anastasiadis ve Akıncı'nın barış için ortaya koydukları çabanın takdir edilmesi” gerektiği şeklinde yanıt verdiğini yazdılar.