Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün doğrudan müzakereler çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmede yönetim ve vatandaşlık konularının ele alındığı bildirildi.

Politis gazetesi: “İlerleme Var Ancak Çalışmak Gerek – Liderlerin Dört Saatlik Görüşmesinde Yönetim ve Vatandaşlık” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis’in dün gerçekleştirdikleri görüşmede, mülkiyete nazaran “daha kolay” olan konularda bazı ilerlemeler sağlandığını iddia etti.

Gazete, liderlerin dünkü dört saatlik görüşmesinde “yönetim, yasama yetkisi ve federal hükümetin başkanlık sistemi konularının ele alındığını belirtirken, AB’nin dört temel özgürlüğünün Kıbrıslı Türklerin iki kesimlilik konusundaki endişeleri çerçevesinde dengelenmesi konusunun da görüşüldüğünü aktardı.

Liderlerin Pazartesi günü yeniden bir araya geleceklerini ve mülkiyet konusunu görüşmelerinin beklendiğini belirten gazete, ayrıca Aralık ayının programının da bu görüşmede ele alınmasının beklendiğini vurguladı.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, görüşme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, görüşmenin “uzun ve yapıcı bir görüşme olduğunu ancak daha alınması gereken yol bulunduğunu” söyledi.

Anastasiadis, dünkü görüşmede “mülkiyet konusunun ele alınmadığını, şu an için müzakere aşamasında bulunulduğunu ve herhangi bir şeyde tamamen uzlaşıya varılmadığını” belirtti.

Anastasidis: “İlerleme kaydediliyor ancak daha almamız gereken mesafenin olduğunu yinelemek isterim” şeklinde konuştu.

Aralık ayı programının sorulması üzerine ise Anastasiadis, “çok yoğun bir programının ve Noel yortusunun da olduğunu” vurguladı ve “konuların tamamını bitirmek ve geriden neyin kaldığını, nasıl ilerleyeceğimizi görmek için bu yoğun tempoda devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Fileleftheros gazetesi haberini: “Uzlaşıların Kayda Geçirilmesi İçin Uzun Saatli Görüşmeler” başlıkları altında verirken, Akıncı ve Anastasiadis’in dünkü görüşmede yönetim başlığına ilişkin fikirleri ele aldıklarını yazdı.

Liderlerin “yürütme ve yasama yetkileri ile Kıbrıs Türk tarafının, oluşturucu devletçiklerdeki nüfus çoğunluğunun sağlanmasına ilişkin tezini ele aldıklarını” iddia eden gazete, Kıbrıs Rum tarafının AB normlarını gerekçe göstererek bu tezi kabul etmediğini savundu.

Her türlü uzlaşmazlığa karşın dünkü görüşmenin iyi bir ortamda geçtiğini vurgulayan gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in dün de baş başa görüşmediklerinin altını çizdi.

Gazete, Pazartesi günkü görüşmede de bu konuların ele alınmasının beklendiğini belirtirken Aralık ayında müzakerelerin bu tempoyla devam etmesinin istenmesine karşın Anastasiadis’in programının buna müsaade etmeyeceğini iddia etti.

Gazete, Anastasiadis’in Paris, Atina ve Ukrayna ziyaretlerinin olacağını, ayrıca ABD, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları’nın da adaya ziyaretlerinin olacağını vurguladı.

Diğer gazeteler konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Yönetim ve Vatandaşlık Gündemde”.

Simerini: “Ağır Adımlarla Hızlı Çözüm”.

Haravgi: “Başkan: İlerleme Var Ancak Daha Gidecek Yolumuz Var Diyor”.