Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vutsis, dün Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulundu.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vutsis dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le görüştü.

Gazete Vutsis’in dün Anastasiadis’le görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada önemli konular üzerinde görüş birliği olduğundan söz ettiğini belirtirken, Vutsis’in Anastasiadis’le görüşmesi öncesinde Rum Meclisi’nde yaptığı konuşmaya geniş yer verdi.

Vutsis konuşmasında, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununun iç konularının müzakeresine karışmadığını ancak sorunun uluslar arası boyutuna ilişkin girişimleri bulunduğunu belirtti.

Yunanistan’ın ilgisinin Kıbrıs sorununun dış boyutuna ilişkin olduğunu ve bu yönde katkı koyduğunu ifade eden Vutsis, Yunanistan ve Güney Kıbrıs için gerçek ve kalıcı bir çözümün Türk askeri adadan çekilmeden ve 1960 garantörlük sistemi kaldırılmadan gerçekleşmeyeceğini iddia etti.

Vutsis ayrıca Türkiye’ye, kayıplar konusunda işbirliği yapması çağrısında da bulundu.

Rum Meclis Başkanı Omiru ise konuşmasında, desteklerinden ötürü Yunanistan’a teşekkürlerini dile getirdi ve “Kıbrıs’ın garantilere ihtiyacı olmadığını” savundu.

Omiru ayrıca Vutsis’e, Rum Meclis nişanı verdi.