Yunanistan’ın, III. Makarios’a yönelik darbe ve ardından gerçekleşen Barış Harekâtı'nın öncesi ve sırasında cereyan edenlerle ilgili “Kıbrıs Dosyası”nı parlamento ile bilimsel ve tarihsel araştırma maksatları için erişime açma hazırlıkları yürüttüğü bildirildi.

Simerini’nin “Kıbrıs Dosyası Artık Yarı Açık… Önümüzdeki Eylülde Önemli Gelişmeler Bakleniyor” başlıklı haberine göre Eylül ayında, “yakıcı Kıbrıs Dosyası”nın erişime açılması çalışmalarının açıklanması ve yetkili birimler arasında toplantılar yapılması bekleniyor.

Yunan meclisinden kaynaklar şu anda Rum ve Yunan meclislerinin iki komitesinin (Uzmanlar ve Bürokratlar), büyük miktardaki belgeyi arşivleme çalışması yürüttüğünü belirterek “büyük bir dikkatle çalışıyoruz” vurgusunu yaptı.

Gazete Yunanistan Milli Savunma Bakanı Panos Kamenos’un 27 Mayıs 2016’da “Kıbrıs Dosyası”nın açılacağını resmen açıkladığını ve “halk bütün gerçeği bilmeli, bunu bütün nesillere borçluyuz” dediğini hatırlattı.

Yıllardır hareketsiz duran “Kıbrıs Dosyası” meselesinin Yunanistan Meclis Başkanı Nikos Vutsis ve zamanın Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru arasında, dosyaya erişim konusunda yapılan anlaşma ile yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken gazete şu ifadelere yer verdi:

“İşbirliği protokolü çerçevesinde Kıbrıs’ın uğradığı ihanet hakkında, Yunan Meclisi’nin, 15 Temmuz 1974 darbesi ve onu takip eden Türk istilası ile ilgili İnceleme Komitesi tarafından toplanan malzemeye tam erişim sağlanması kesinleştirildi. Protokol Kıbrıs meclisinin Yunan Meclisi İnceleme Komitesi tarafından toplanan veya kullanılan malzemeye erişimini, iki komite kurulmasını ve söz konusu malzemenin sadece parlamenter, bilimsel/tarihi maksatlarla kullanılmasını içeriyor.”