Üçüncü tarafların perde gerisinde Güvenlik başlığı için formül arayışında olduğu, bu yönde çeşitli fikirler geliştirildiği bildirildi.

Fileleftheros “Güvenlik İçin Ara Fikirler… İşgal Ordusu ve Garantiler İçin Geçiş Dönemi Anahtar” başlıklı manşet haberinde “bilgi sahibi” kaynakların “geçiş döneminin, Rum yönetimi ve Türkiye’nin böyle bir formülü kabul etmesine de anahtar teşkil edeceğine” işaret ederek, “Türk askerlerinin ve garantilerinin devam edeceği geçiş döneminde oyun olabilir” dediğini yazdı.

Son dönemde Türkiye’nin bir Çok Uluslu Güç’e katılımından ‘eli üzerinde olmayacak, Güç’ün hareketlerine de karar vermeyecek’ argümanı ile söz edilmekte olduğunu belirten gazete bu fikrin, Yunanistan’ın sunduğu Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılmayacağı bir Çok Uluslu Güç oluşturulması önerisine aykırı olduğuna dikkat çekti.

Haberini iç sayfasında “Garantilerle Oyunlar” başlığı altında detaylandıran gazete Atina’nın, Kıbrıs sorunundaki diğer bütün başlıklar kapanmadan Güvenlik başlığı için çok taraflı konferansa ve sözde “Türk işgaline” ve garantilere son verilmeden Kıbrıs sorununda bir anlaşmaya rıza göstermeyeceğini savundu. Haberde, bunların, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas başkanlığında geliştirilen inisiyatiflerin ana aracı olduğu kaydedildi.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Yunan siyasi liderliğine (hükümet ve siyasi partiler) önümüzdeki pazar günü İsviçre’de başlayacak yeni tur arifesinde, Mont Pelerin sonuçlarını aktarmak ve bundan sonra atılacak adımları görüşmek üzere bugün Atina’ya gideceğini hatırlattı.

YUNANİSTAN’IN ŞARTLARI 

Habere göre Kıbrıs sorunu müzakerelerinde cereyan edenlerden sürekli haberdar edilen Yunanistan, bütün istikametlere Türk askeri çekilmeden, garanti sisteminin fiilen tasfiyesi tanınmadan çok taraflı bir konferansa katılmayacağını iletiyor. Bilgi sahibi bir kaynak “Çok taraflı bir konferansın konusu 1960 garanti sisteminde değişiklik yapılması değil tasfiyesi olacak” ifadesini kullandı.

Nikos Kocas’ın Güvenlikle ilgili belgesinde “garantilerin idamesi, Kıbrıs sorununun gerçekten çözülmediğinin göstergesi olacak. Bu nedenle böyle bir olumsuz durumda, ‘yeni’ bir anlaşmaya da gerek yoktur” deniliyor.
Yabancı diplomatların, Güvenlik başlığında bütün müdahilleri memnun edecek bir formül bulunabileceği görüşünde olduklarına işaret eden gazete, “bilgi sahibi kaynaklara” dayanarak bunun “Türk askeri ve garantilerinin kalacağı geçiş süreci ile ‘oyun’ oynanabileceği, bu geçiş döneminin,  böyle bir formülün Lefkoşa ve Ankara tarafından kabul edilmesinde anahtar da olabileceğini” savundu.

ANASTASİADİS’İN ATİNA GÜNDEMİ… OBAMA İLE GÖRÜŞME OLASILIĞI DOĞRULANMADI

Politis “Garantiler İçin Koordinasyon… Başkan Anastasiadis Bugün Atina’da” başlıklı haberinde Anastasiadis’in bugün akşamüzeri gideceği Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’a Toprak başlığındaki gelişmeleri aktarıp çok yakında, Yunanistan’ın da katılması istenecek, garantiler konulu uluslararası konferansı masaya yatıracağını yazdı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Yunanistan’da olmasına karşın bir Obama-Anastasiadis görüşmesi olasılığının doğrulanmadığını belirten gazete, Anastasiadis’in Atina ziyareti programına da yer verdi.

Buna göre Rum Yönetimi Başkanı bugün saat 18.00’de Başbakan Çipras, 19.30’da Cumhurbaşkanı Pavlopulos’la görüşecek. Gece ise yeni Demokrasi Partisi Başkanı Kiriakos Mitsotakis’le bir araya gelecek.

Anastasiadis yarın Demokratik Koalisyon (Pan Helen Sosyalist Hareketi-Demokratik Sol) Fotis Yennimata, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Kutsumbas, ANEL Başkanı Panayotis Kammenos ve Enosis Kentroon (Merkezciler Birliği) Başkanı Vcasilis Levendis’le peş peşe görüşecek.

Güney Kıbrıs’a perşembe akşamüzeri dönecek olan Anastasiadis, cuma ve cumartesi günleri Rum siyasi partileriyle teker teker görüşecek ve hemen ardından Mont Pelerin’e hareket edecek.

ANASTASİADİS: “GALİPLER VE MAĞLUPLAR OLSUN İSTEMİYORUZ”

Alithia “Başkan Anastasiadis: Galipler ve Mağluplar Olsun İstemiyoruz” başlıklı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “belirleyici” diye nitelediği ve 20 Kasım’dan itibaren Mont Pelerin’de devam edecek Toprak başlığındaki müzakerelerden; bir sonraki aşamayı; güvenlik meselesinin müzakere masasına yatırılacağı çok taraflı konferansı belirlemelerine olanak tanıyacak bir sonuç çıkması ümidini dile getirdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KEVE) dün akşam düzenlenen Genel Kurul toplantısında Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis tarafından okunan konuşmasında “Bu çabada galipler ve mağdurlar olmasını istemiyoruz. Hep birlikte dünyadaki yerimizi kazanmak istiyoruz” dedi, şöyle devam etti:

“Kıbrıs sorunu çözüldüğünde ülkemiz, bölgedeki güvenlik güçlerinin güçlenmesini isteyen herkesin beklediği istikrar kapısı haline gelebilir. Bu, bölge ülkelerinin, Kıbrıs’ın, halen enerji güvenliğiyle ilgili projeler geliştiren Avrupa Birliği’nin çıkarınadır.”

AKINCI’NIN AÇIKLAMALARI

Gazeteler Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın KKTC’nin 33’üncü kuruluş yıl dönümü vesilesiyle dün yaptığı konuşmayı okurlarına çeşitli başlıklarla aktardılar.

Politis “Bürgenstock Tipi Konferans… Akıncı Siyasi Partileri Bilgilendireceğini ve Türkiye’yle İstişare Edeceğini Açıkladı” başlığını kullandı.

Fileleftheros “Türkiye Caydırıcı Güç… Akıncı: Yunanistan, İngiltere Terk Etse Bile Kıbrıslı Türklere Türkiye’nin Garantisi” başlığıyla ve “Akıncı dönüşümlü başkanlık için zemin hazırlıyor” yorumuyla aktardı.

Haravgi “Akıncı Düzenlenmiş Garantilerde ve Dönüşümlü Başkanlıkta Israrlı… Gelecekte Karşılıklı Güven Olursa Garantiler Gözden Geçirilir.”

OBAMA’NIN AÇIKLAMALARI

Gazeteler ABD Başkanı Barack Obama’nın Yunanistan ziyareti çerçevesinde söylediklerini de çeşitli başlıklarla okurlarına aktardı.

Gazetelerin bu konudaki haberlerinin başlıkları şöyle:
Alithia: “Barack Obama: Yunanistan, Türkiye ve Bizim Yardımımızla Adil ve Sürdürülebilir Bir Çözüm Bulabileceklerine İnanıyoruz”

Fileleftheros: “İyimser Ama Temkinli… Obama: Uzlaşıya Varmaya Bağlı İki Lider Olması İyi Haber… Çipras: ‘Askerler Ayrılmadan ve Modası Geçmiş Garantiler Geri Çekilmeden Çözüm Olamaz’”

Politis (manşetten): “Kıbrıs’ta Çözüm İçin Tarihi Fırsat… Barack Obama’nın Atina Görüşmeleri Gündeminde… Atina: Garantiler Bugün Modası Geçmiş Kurum”

Simerini (manşetten): “Amerikan Başkanı Bu Sefer Anlaşma Olabilir Diyor… Barack Obama Kıbrıs Sorununda ‘Siyasi Gücü’ Olmadan ve Dengeli İfadelerle… Perspektif Var ama Bu Garantili Başarısı da Olduğu Anlamına Gelmiyor… İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyondan Söz Etti… ABD’nin Anlaşmayı Destekleyeceğini Söyledi… Müzakerelerin Özüne Değinmekten Kaçındı”

Haravgi: “Obama: Kıbrıs Sorununun Önümüzdeki Aylarda Çözümü Mümkün… Çipras: Askerler Gitmeden ve Garantiler Tasfiye Edilmeden Çözüme Hayır”