Haravgi “Garantör Güçler Garanti Anlaşması’nı İhlal Etti” başlıklı haberinde bu sözleri, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan adı belirtilmeyen üst düzeyli bir yetkilinin Atina’da görevli (yabancı) akredite diplomasi editörleriyle sohbet toplantısında söylediğini yazdı.

Gazeteye göre Yunan Dışişleri Bakanlığı üst düzeyli kaynağı “Yunanistan darbe yaparak, Türkiye istila ederek, İngiltere de hiçbir şey yapmayarak anlaşmayı ihlal etti” ifadesini kullandı.

Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması halinde Kıbrıs’taki İngiliz üslerinin statüsünün ne olacağı sorulduğunda “Bu, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ilgilendirir” diyen kaynak “biz ne buna, ne yönetim konusuna, ne toprağa ne de garantilere karışırız” dedi, özetle şunları ekledi:

“Çözüm olabilmesi için bu çözümün işlevsel ve sürdürülebilir olması gerekir. Kıbrıslı Rumların güvenlik duygularını tatmin etmesi gerekir. Kıbrıslı Türkler de kendilerini güvende hissetmelidir.

Müzakerelere Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın gelmesi Kıbrıs müzakerelerine başka bir dinamik kattı. Müzakerelerin mutlu sona ulaşması Akıncı’nın ‘Kıbrıs kimliğinin’ Türk kimliğinden daha güçlü olup olmayacağına bağlıdır. Belirleyici unsur, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıslı kimliğidir.”