Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktayı anlatmak ve Mont Pelerin’de pazar günü başlayacak ikinci tur öncesinde, bundan sonra atılacak adımları belirlemek üzere dün gittiği Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’la görüştü.

Anastasiadis ve Çipras’ın, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Sözcü Nikos Hristodulidis ve Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da katıldığı, 1 saat 45 dakika süren görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptıkları açıklama ve verdikleri mesajlar, bugünkü gazetelerin genellikle manşetlerinde yer buldu.

Fileleftheros “Çipras’tan Ankara’ya Mesaj… Çok Taraflı Konferansa Sadece Garantilerin Kaldırılması ve İşgal Askerlerinin Çekilmesi İçin (gidilecek)” başlıklı manşet haberinde Çipras’ın, Atina’nın Güvenlik ile ilgili çok taraflı bir konferansa sadece garanti sisteminin kaldırılması ve Türk askeri kuvvetinin çekilmesini görüşmek için gideceği, garanti sisteminin değiştirilmesini görüşmeyi kabul etmeyeceği mesajı verdiğini yazdı.

Yunan hükümetinin, Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Güvenlik konusunda hazırladığı belge temelinde hareket ettiğine işaret eden gazete, Rum yönetimi ile Yunanistan’ın, önümüzdeki haftalarda beklenen Kıbrıs görüşmelerinde Kocas’ın Güvenlik belgesini baz alacağını kaydetti.

cna_t71bec0b6dfa342f78017d014a69dfe96.jpg

“MONT PELERİN’İN HEMEN ARDINDAN KONFERANS BEKLENMEMELİ”

Gazete, Rum yönetiminden bir kaynağın “Mont Pelerin’de pazar günü başlayacak yeni turun hemen ardından çok taraflı konferans çağrılması beklenmemeli. Önce geriye kalan anlaşmazlıkların aşılması gerek” sözüne vurgu yaptı ve “Yani Helen tarafı, çok taraflı konferanstan önce havada hiçbir konu kalmamasını istiyor” ifadesini kullanarak Anastasiadis ve Çipras’ın dünkü açıklamalarından çıkan sonucun da bu olduğu yorumunu yaptı.

Habere göre Anastasiadis “Garantiler konusunda da istişareler için zaman verilmesi gerekir. Bir yandan Türkiye garantörlüğe devam etmek istiyor, öte yandan bize göre Avrupa devletinin herhangi bir devletin garantörlüğü altında olmasının, özellikle de Kıbrıs Cumhuriyeti toprağında işgal ordusu bulunmasının bir manası yoktur” dedi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Kıbrıs sorununa müdahil üçüncü tarafların perde gerisinde, konferansın Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilmesi yönünde faaliyet gösterdiğini, bunun paralelinde, konferansın Bürgenstock tipinde olacağı bilgilerinin güçlenmekte olduğunu yazdı. Gazeteye göre yabancı diplomatlar Bürgenstock tipi konferans seçeneğinin “protokol” ve temsiliyet konularından kaçılmasını kolaylaştıracağına inanıyor.

cna_tf245e270f5e849f7a74dfebee38dabc6.jpg

“İLERLEME OLMASINA RAĞMEN HALEN ANLAŞMAZLIKLAR VAR”

Politis “Garantiler Konusunda Sıra Ankara’da… Anastasiadis ve Çipras Bundan Sonraki İcraatlarda Anlaştı… Bugün Yunanistan’daki Siyasi Partileri Bilgilendiriyor” başlıklı manşet haberinde dünkü basın toplantısında hem Anastasiadis’in hem de Çipras’ın müzakerelerde ilerleme olmasına rağmen her şey üzerinde anlaşana kadar hiçbir şeyde anlaşılmış sayılmayacağına ve halen anlaşmazlıklar bulunduğuna dikkat çektiğini yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in “Mont Pelerin’de uygun bir ilerleme olursa, geriye kalan meselelerin kapatılması için Kıbrıs’ta yoğunlaştırılmış görüşmeler ve tarafların uluslararası konferansta Güvenlik görüşmesine hazırlanması için istişareler gerekecek. Türkiye’nin müzakerelere destek söylemi pratiğe ve var olan zorlukların aşılması için Kıbrıslı Türk lidere desteğe dönüşürse, o zaman çözüm olabilir” sözünü öne çıkardı.

“ÖTEKİ TARAFIN DA AYNI İYİ NİYETİ VE ANLAYIŞI GÖSTERECEĞİNE İNANMAK İSTİYORUM”

Haberi iç sayfasında “Uzun Görüşmeden Sonra Anastasiadis ve Çipras’tan Türkiye’ye Mesaj… Söylem Pratiğe Dönüşsün” başlığı altında detaylandıran gazeteye göre Anastasiadis basın toplantısında, “En kısa sürede bir sonuca varabilmemiz için öteki tarafın da aynı iyi niyeti ve anlayışı göstereceğine inanmak istiyorum” sözüne de vurgu yaptı.

“Yunanistan’ın desteğiyle izlenmekte olan taktik ve ortak süreç ile çağdaş, tamamen Avrupai bir devlet yaratacak bir çözüm başarılabilir inancındayım” diyen Anastasiadis, “tek ve bir uluslararası temsiliyet, tek ve bir egemenlik, tek ve bir vatandaşlık güvence altına alındı ancak özellikle Avrupa vatandaşlarının sahip olduğu insan hakları, yani serbest dolaşım, yerleşim, mülk edinme ve meslek icra etme hakkı güvenceye alındı” vurgusunu da yaptı.

cna_t180a33ba25ce4f34ae17cbe0d43baa5b.jpg

“MÜZAKERELERİN DEVAMINDA ÖZELLİKLE, HARİTAYA DA İŞLENECEK TOPRAK DÜZENLEMELERİ KRİTERLERİNDE UZLAŞI SAĞLANMASINI DİLİYORUM”

Gazeteye göre Çipras, “Yunanistan, BM kararları, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi ülke sıfatı temelinde sürdürülebilir bir çözümü istikrarla destekliyor. Bu yalnız Helenizm ve Kıbrıs halkı için değil, Avrupa ve bölge için de kritik öncelikli hedeftir” dedi, özetle şunları söyledi:

“Sayın Anastasiadis bana, geçen hafta İsviçre’de, Toprak ve Mülkiyet başlığının bağlantılı yönleri ile diğer müzakere başlıklarında açık kalan konular ve sağlanan ilerleme hakkında bilgi verdi.  Müzakerelerin devamında, öncelikle, haritaya da işlenecek Toprak düzenlemeleri kriterlerinde uzlaşı sağlanmasını diliyorum.

Yunanistan, Güvenlik meselesine aktif katılıyor ve bu meselenin çok taraflı konferans çerçevesinde, sadece modası geçmiş garanti sisteminin kaldırılması ve Türk askerlerinin Ada’dan tamamen çekilmesi anlaşması temelinde halledilebilir.

Bütün siyasi güçlerin tam bilgilendirilmesi şarttır çünkü önemli bir dönemeçte bulunuyoruz.  Gerçekten adil ve gerçekten sürdürülebilir olacak çözümün başarılabilmesi için soğukkanlılık, birlik, dirlik ve kararlılık gereklidir.”

Simerini manşetine “Yunanistan Çoklu Konferansa Sadece Garantiler İçin Gider… Çipras Anastasiadis’e Askersiz Çözüm Dedi… Kıbrıs Sorunundaki Bundan Sonraki Adımlar İçin Lefkoşa-Atina Koordinasyonu” başlığını attı.

Gazete Çipras’ın “ancak, garantilerin kaldırılması ve Türk askerinin çekilmesi ile çözüm olabileceğini” söyleyerek Atina’nın, “diğer bütün konular halledilmeden çok taraflı bir konferansta yer almasının ve konferansta Güvenlik konusundan başka hiçbir şey görüşmesinin söz konusu olmadığını” açıkça ortaya koyduğunu yazdı.

Alithia manşet haberine “Çipras-Anastasiadis Görüşmesinde Atina-Lefkoşa Ortak Çizgisi Teyit Edildi... Nikos Anastasiadis: Avrupa Devletinin Herhangi Bir Devletin Garantisinde Olmasının Bir Manası Yok… Aleksis Çipras: Kıbrıs Sorununun Çözümü Çerçevesinde Garantörlük Hakları Kaldırılmalı” başlık ve spotlarını attı.

Anastasiadis’in Atina temaslarının dünkü bölümünü Çipras’tan sonra Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos’la görüşmesiyle tamamladığını, bugün de Yunan siyasi parti başkanlarıyla temas edeceğini belirten gazete, Anastasiadis-Pavlopulos görüşmesini “Prokopis Pavlopulos: Uluslararası Hukuka Saygı İle” başlığıyla aktardı.

cna_td7b0fc623e4d48e5a8a3cdc3cd732558.jpg

PAVLOPULOS: “KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN HUKUKİ KİŞİLİĞİNE SAYGI GÖSTERMEYEN BİR ÇÖZÜM DÜŞÜNÜLEMEZ”

Gazeteye göre Pavlopulos “Uluslararası hukuk dışında, Avrupa kurumsal müktesebatına –ki bu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hukuki kişiliğiyle, vatandaşlık konusuyla, özellikle de egemenlik konusuyla ilgilidir- saygı göstermeyen herhangi bir çözüm düşünülemez. Garantiler olduğu sürece, daha çok da işgal orduları var oldukça bu egemenliğin bir manası yoktur. Bunlar, bütün müzakere prosedüründeki Avrupa hukukundan da kaynaklanan kırmızıçizgilerdir”  dedi.

Anastasiadis ise “kaydedilen ilerlemelerden biri de her zaman tek gerçek temsiliyeti, tek egemenliği, tek vatandaşlığı olan, insan haklarının tesis edildiği tek devletten söz ediyoruz. Modası geçmiş garantilerin silinmesine bağlı olan dipnot, bir gücün bağımsız ve egemen bir devlette oynayabileceği roldür. İşgal ordusundan da modası geçmiş garanti rejiminden de kurtulmak için ortak çabaya teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

Haravgi haberini “Çipras-Anastasiadis: Garantiler Olan Bir Avrupa Devleti Düşünülemez… Yunan Başbakan ‘Bizimle İlgili Bölüme (Güvenlik) Aktif Katılacağız” Dedi” başlığıyla okurlarına aktardı.