Atina, Lefkoşa Rum kesimi ve Kahire’nin, üç ülke hükümeti arasındaki işbirliğinin çeşitli aşamalarda ilerlemesi hedefiyle hareket ederken öte yandan Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın buna paralel olarak İsrail’e doğru ilerlediği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi manşetten yayımladığı haberinde, bahse konu ülkelerin, temel araç olarak hidrokarbonlara sahip olarak, aynı zamanda aralarındaki işbirliğinin bölgedeki diğer ülkelerle de büyümesi için uygun koşullar yaratılması amacıyla, önümüzdeki aylarda önemli adımlar atmaya hazırlandıklarını haber verdi.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shukri’nin, New York’taki BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde yaptıkları üçlü görüşmede, belirsizlik içindeki bazı konuların çözüme kavuşması için görüşmeleri hızlandırma kararı aldıklarını yazan gazete, deniz bölgelerinin belirlenmesine öncelik verileceğini kaydetti.

Bunun Yunanistan ile Mısır’ı ilgilendireceğini de belirten gazete, buna paralel olarak bakanların, sürekli istişare mekanizmasını güçlendirmeye karar verdiklerini de iletti.

Hidrokarbonlarla ilgili olarak ise, bunun bir işbirliği katalizörü olarak işlev yapacağının düşünüldüğünü belirten gazete, hidrokarbonların değerlendirilmesi konularının da ayrıca ele alınacağını belirtti.

Bunun özellikle Mısır ve Rum kesimini ilgilendirdiğini ancak Yunanistan’ın da “büyük resmin” içinde olmayı arzuladığını kaydeden gazete, üç ülkenin dışişleri bakanlarının Atina’da yapılacak üçlü zirveye hazırlandığını, bununla birlikte üç ülke liderine de kolaylık sağlayacak bir tarih arandığını kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, hali hazırda Mısır Cumhurbaşkanı’nı Yunanistan’ı ziyaret etmeye çağırdığını kaydeden gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da Rum ve Mısır Dışişleri bakanlarını 18-20 Ekim tarihlerinde Atina’ya davet ettiğini ekledi.

ORTAK AÇIKLAMA

Gazete iç sayfalardan “Doğal Gaz İşbirliği Katalizörü” başlıklı haberinde ise, Rum kesimi, Yunanistan ve Mısır’ın geçtiğimiz salı günü New York’ta BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde gerçekleştirdikleri üçlü görüşmeden ortaya çıkan ortak açıklamaya yer verdi.

Gazete, Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri Bakanlarının görüşmesinden ortaya çıkan ortak açıklamada “Doğu Akdeniz’de önemli hidrokarbon yatakları tespit edilmesinin, bölgesel refah ve işbirliği için katalizör olarak çalışabileceğinin ifade edildiğini” yazdı.

Üç dışişleri bakanının, aralarındaki işbirliğini güçlendirme konusundaki kararlılıklarını ifade ettiklerini kaydeden gazete, bakanların, bu işbirliğinin, uluslararası hukuk ve BM’nin deniz hukukuyla ilgili sözleşmesinde yer alan ilkelere karşılıklı bağlı olunmasına dayandığını belirttiklerini aktardı.

Bakanların, Mısır’ın MEB’inde “Zohr” isimli süper dev bir doğal gaz yatağının tespit edilmesinin önemine işaret ettiklerini de ileten gazete, bakanların, deniz bölgelerinin saptanmasındaki belirsizlik konularını müzakere etmede hızlı bir şekilde ilerlemeye karar verdiklerini de aktardı.

Gazeteye göre üç dışişleri bakanı ortak açıklamada, adayı, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları uyarınca yeniden birleştirecek olan; Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla sürdürülen gelişme aşamasındaki müzakere sürecine desteklerini de belirttiler.

Gazeteye göre bakanlar, böyle bir çözümün bir bütün olarak yalnızca Kıbrıs halkının yararına olmayacağını, bölge istikrarı ile barışına da önemli ölçüde katkıda bulunmasının beklendiğini sözlerine eklediler.

Gazete ortak açıklamada, uluslararası terörle mücadele, mülteci krizi ve insani boyutu, Suriye, Libya, Yemen ve Irak’taki krizlerle ilgili ifadelere yer verildiğini de iletti.

Üç ülkenin dışişleri bakanlarının, Rum Yönetimi’nin BM’deki Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Nikos Emiliyu’nun Manhattan’daki büyükelçilik konutunda gerçekleştirdikleri görüşmeden sonraki açıklamalarına da yer veren gazete, Kasulidis’in görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, her üç bakanın yoğun programına rağmen söz konusu görüşmenin yapılması için zaman ayırdıklarını ve görüşmenin yararlı olduğunu söylediğini iletti.

Gazeteye göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas da açıklamasında, bakanların Atina’da yer alacak üçlü zirveye hazırlık yaptıklarını söyledi.

Gazeteye göre, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shukri ise açıklamasında, Yunanistan ile Güney Kıbrıs hükümetlerine, üçlü görüşme geleneğini sürdürmelerinden ötürü teşekkür etti.

Haber Haravgi’de “Yunanistan, Güney Kıbrıs, Mısır Dışişleri Bakanlarını Üçlü Görüşmesi Yeni Üçlü Zirveye Hazırlık Yaptı”, Simerini’de “Üçlü MEB Hedefiyle Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku Kalkanıyla Üçlü İşbirliği”, Politis’te ise “Bakanlar Düzeyinde Üçlü Toplantı” başlıklarıyla yer aldı.