Ürdün Kralı Abdullah’ın dün Güney Kıbrıs’a yaklaşık üç saat süren bir ziyaret yaptığı ve ziyareti çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldiği ifade edildi.

Haberi “Ürdün’ün İhracatları İçin Kıbrıs Koridoru” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis-Abdullah görüşmesinde, enerji ve ticaret alanlarındaki işbirliği konularının ele alındığını yazdı.

Anastasiadis’in Ürdün Kralı Abdullah’ı Başkanlık Sarayı’nda resmi törenle karşıladığını kaydeden gazete, bunun akabinde ise baş başa görüşmeye geçildiğini bildirdi. Baş başa görüşmenin ardından, Anastasiadis ve Kral Abdullah’ın, iki ülke heyetleriyle bir çalışma yemeğine oturduklarını kaydeden gazete, yemeğe Ürdün Başbakanı ve Dışişleri Bakanı yanı sıra Rum Enerji ve Savunma Bakanları, Rum Hükümeti Sözcüsü aynı zamanda başka yetkililerin de katıldığını ifade etti.

ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİNE GİDİLMESİ

Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Ürdün arasında üçlü bir işbirliğine gidilmesinin kararlaştırıldığını da kaydeden gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in dün akşam Atina’da düzenlenen akşam yemeğinde, üçlü işbirliği konusunu Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşmesinin beklendiğini de ifade etti.

Enerji konusunda ise, işbirliğinin ilerlemesi için iki ülkenin yakın zamanda görüşmelere başlayacaklarını yazan gazete, Ürdün tarafından ihracat için Güney Kıbrıs’ın transit geçişi noktası olarak kullanmasına dair bir öneri yapıldığını iletti.

Ürdün’ün yıllarca ihracatları için denize çıkmak amacıyla Suriye’yi kullandığını yazan gazete, konunun anında ele alınacağını çünkü bunun iki ülkenin de yararına olduğunu ifade etti.

ANASTASİADİS

Gazeteye göre yemekte konuşan Anastasiadis, son yıllarda iki ülkenin ilişkilerinin tarihinde yeni bir başlık açtıklarını ve Ürdün’ün Güney Lefkoşa’da elçilik açmasının da buna olumlu katkıda bulunduğunu söyledi.

Ürdün’ün bölgedeki önemine de işaret eden Anastasiadis, teröre karşı mücadele eden Ürdün’ün aynı zamanda yüz binlerce mülteci için sığınak teşkil ettiğini belirtti.

Rum kesiminin, bir ortak ve dost olarak Ürdün’ü politik ve diplomatik olarak desteklemeyi sürdüreceğini de ifade eden Rum lider, Güney Kıbrıs’ın Yunanistan ve AB’nin başka müttefik üye devletleriyle birlikte, AB’yi ve Orta Doğu’yu daha yakına getirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

ÜRDÜN KRALI ABDULLAH

Gazeteye göre, Ürdün Kralı Abdullah da görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilere değinerek, bu ilişkilerin özellikle de Anastasiadis’le son görüşmesinin akabinde güçlendiğine işaret etti.

Açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın bölgedeki rolüne de işaret eden Abdullah, kendisi, hükümeti ve halkı adına, mülteci konusu gibi karşılarında bulunan çeşitli zorlukların ele alınmasında, kendilerine verdikleri destekten ötürü Güney Kıbrıs’a teşekkür de etti.

Kıbrıs sorununa da değinen Abdullah, “Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak tarihi anlamda güçlü bir teze sahibiz ve her daim bizim tarafımızdan güçlü bir teze sahip olacaksınız” ifadelerini kullandı.

Abdullah, Rum kesimiyle geliştirmek istedikleri bölgesel projeler olduğunu da sözlerine ekledi.

HRİSTODULİDİS

Gazeteye göre, iki tarafın görüşmeleri hakkında açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise, yıl sonundan önce iki ülke arasında farklı alanlarda önemli sayıda anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini dile getirdi.

Hristodulidis, ikili ilişkiler konusunda ise, bölgedeki ve Avrupa’daki gelişmeler göz önüne alınarak, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, turizm sektörü ve enerji konularıyla ilgili meselelerin ele alındığını belirtti.

Gazeteye göre, Ürdün Kralı Abdullah’ın temaslarının akabinde, Rum kesiminin Ürdün’e AB’de nasıl yardımcı olabileceği konusunda kendisine soru yöneltilen Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise açıklamasında, bu konunun iki liderin görüşmesinde ele alındığını söyledi.

Hristodulidis, Ürdün Kralı Abdullah’ın kamuoyunda yaptığı açıklamalardan da duyulduğu üzere, Rum kesiminin, mülteci meselesinin ele alınması konusunda Ürdün ve Lübnan’a yardımcı olunmasına öncülük ettiğini, çünkü bu iki ülkenin ülkelerinde çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaptıklarını dile getirdi.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Ürdün ve diğer komşu devletlerin tezlerini Brüksel’de yapılacak görüşmelerde iletmeyi sürdüreceğini de ekledi.

Alithia ise haberinde, Ürdün Kralı Abdullah’ın ülkesinin Güney Kıbrıs’a Kıbrıs sorunuyla ilgili desteğini belirttiğini, Anastasiadis’in ise Ürdün Kralı Abdulla’a, ülkesinin Kıbrıs sorununda muhafaza ettiği tezlerden ötürü teşekkür ettiğini iletti.

Politis ise haberinde, Anastasiadis ile Abdullah’ın, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Ürdün arasında üçlü bir görüşme yapılmasını ileriye götürme konusunda anlaştıklarını yazdı.

Haravgi gazetesi ise haberinde, Ürdün Kralı Abdullah’ın dün Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği temaslarda, Ürdün’ün Rum tarafının doğal gaz yataklarından, doğal gaz satın alma konusundaki ilgisini yinelediğini yazdı.

Gazete “elindeki bilgilere dayanarak”, doğal gazın mevcut Mısır-İsrail boru hattı üzerinden Ürdün’e taşınabileceğinden söz edildiğini belirtti. Gazete her halükarda Ürdün ile İsrail arasında politik anlaşmalar yapılması gerekeceğini ekledi.

Haber, Alithia’da “Ürdün’den Kıbrıs Sorununa Destek”; Politis’de “Anlamlı Kraliyet Ziyareti… Ürdün’le İkili İlişkiler Yoluna Konuluyor- Yunanistan’la Üçlü Görüşme Yakında”; Haravgi’de “Yıl Sonuna Kıbrıs-Yunanistan-Ürdün (Üçlü) Başkanlar Toplantısı”; Simerini: “Üçlü Görüşmeyle Başladılar” başlıklarıyla yer aldı.