Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında gerçekleştirilecek Güney Lefkoşa’daki toplantıda, bölgedeki ülkelerle işbirliğinin genişletilmesi yönünde girişimde bulunulacağını yazdı.

Aynı zamanda Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın İsrail ile işbirliği yapmak ve üçlü bir görüşme gerçekleştirmek için çaba gösterdiğini kaydeden gazete, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında gerçekleştirilen görüşmede belirtildiği üzere Yunanistan’ın böyle bir üçlü zirveye ev sahipli yapma arzusunu dile getirdiğini belirtti.

Anastasiadis’in Mayıs ayında İsrail’i ziyaret edeceğini belirten gazete, buradaki temaslar sırasında üçlü görüşmeyle ilgili düzenlemeler de yapılacağını aktardı.

Gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da siyasi sahne belirlenir belirlenmez İsrail’e gideceğini belirtti.

Mısır ile işbirliği konusunda ise üçlü görüşmenin gündeminde birçok konunun olduğunu yazan gazete, bölgesel işbirlikleri, bölgedeki gelişmeler, enerji konusu, Mısır-AB ilişkileri ve terörle ilgili konuların ele alınacağını aktardı. Gazete, ülkeler arasında ikili görüşmeler de gerçekleştirileceğini kaydetti.

Kathimerini gazetesi ise “Bir Sonraki Üçlü Görüşme Kıbrıs’ta” başlığıyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs ile Atina’nın bölgedeki jeostratejik konumlarını öne çıkarma çabaları çerçevesinde Orta Doğu’daki tüm ülkelerle işbirliğinin artırılması için üçlü ilişkiler geliştirilmesi yönünde inisiyatif üstlendiğini belirtti.

Alınan inisiyatifin, diğer ülkelerin de katılımıyla işbirliğinin genişletilmesi perspektifini de kapsadığını kaydeden gazete, söz konusu üçlü görüşmenin, Mısır-Güney Kıbrıs-Yunanistan zirvesi gibi Güney Kıbrıs’ta yapılacağını aktardı.

Gazete, yeni üçlü görüşmenin ay sonunda gerçekleştirilmesinin planlandığını belirterek, gerek Çipras, gerekse Anastasiadis’in üçlü görüşmenin, diğer ülkelerin katılımına açık olduğunu aktardı.

Katılım için uluslar arası hukuk ve deniz hukukuna saygı konusunun gündeme getirildiğini belirten gazete, bu durumda BM Deniz Hukuku Sözleşmesini imzalamayan Türkiye’nin dışarıda bırakıldığına işaret etti.