Rum Yönetimi’nin, tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisindeki 6’ncı parselde TOTAL ve ENİ’in yapacağı doğal gaz sondajı nedeniyle Navtex yayınlaması üzerine Türkiye’nin de tatbikatı icra etmek maksadıyla Navtex yayınladığı haber verildi.

Fileleftheros Rum yönetimi ve Türkiye tarafından yapılan karşılıklı Navtex ilanlarını manşetten “ENI Yüzünden Soğuk Savaş” başlığıyla manşete çekti.

Haberde Türkiye’nin, Navtex’i ile Doğu Akdeniz’de 27 bin kilometrekarelik alanı bağladığı, 25-28 Aralık dönemi için kapatılan konu alanın, Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” de ayırdığı 10 parseli (6, 7, 8 ve 9’uncu parsellerin  tamamı, kısmen de 1, 2,  5, 10, 11 ve 12’nci parseller) kapsadığına dikkat çekildi.

Rum yönetiminin ise Saipem 12000 isimli sondaj gemisinin TOTAL ve ENI adına yapacağı sondaj için 26 Aralık 2017’den 1 Mart 2018’e kadar, Saipem 12000’in sondaj yapacağı 6’ncı parseldeki “Kalypso” hedefi ile sondaj alanının 5 deniz mili çevresini kapsayan güvenlik alanını bağladığı kaydedildi.

Saipem 12000’in sondaj yapacağı noktanın 10’uncu parsel sınırına 750 metre, 7’nci parsel sınırına da 5 kilometre mesafede bulunduğu, bu noktada deniz derinliğinin 2 bin 100 metreye yakın olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Saipem 12000 gemisinin bölgeye geleceği tarihler addettiği 25-28 Aralık’ta, bağladığı deniz bölgesinde Türk Deniz Kuvvetleri’nin gerçek mermilerle tatbikat icra edeceğine işaret edilen haberde bölge ülkelerinin ve sondajı yapacak şirketlerin geldiği Fransa ve İtalya’nın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki “beklenen faaliyetleri” konusunda Rum Yönetimi ile istişare ettiği de haber verildi.

YUNANİSTAN MEB’İNİ İLANA HAZIRLANIYOR

Aynı gazetenin “Atina Yunan MEB’ini İlana Hazırlanıyor” başlıklı haberine göre, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Vekili  Dimitris Vitsas “Yunan Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni ilan etmeyi umuyor ve buna hazırlanıyoruz” dedi.

Vitsas ERT Radyosuna yaptığı açıklamada, Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın gündeme getirdiği karasuları egemenlik bölgesini kademeli genişletme meselesinin “Daha fazla sürtüşme yaratmaksızın Deniz Hukuku’na atıfla, Yunan egemenlik haklarının ifade edilmesi ile alakalı açık bir dış politika konusu olduğunu” söyledi.

Yunanistan’ın,  Dışişleri Bakanı Kocias’ın projesi temelinde, Yunan karasularını kademeli olarak genişletme ilanında bulunmaya hazır olduğunu belirten gazete,  ilk kademenin İyon Denizi olacağını ve Deniz Hukuku’ndan kaynaklanan haklarını ilk kez kullanarak karasularını 12 mile çıkardığını ilan edeceğini yazdı.

Habere göre ERT’ye bu açıklamayı Kocias karasularını 12 mile çıkarma ilanının tarihini vermedi ancak ilanın önümüzdeki dönemde ve Arnavutluk ile münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleme anlaşmasının genişletilmesine dair görüşmelere başlamadan önce yapılması bekleniyor.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Kocias’ın elinde; Türkiye’nin itirazda bulunamayacağı İyon denizinden başlayarak karasularını genişletmesi, ikinci aşamada da aynı kriterlere sahip Girit’te  karasularını genişletebileceğine dair teknokrat öneri ve tavsiyeleri bulunduğunu haberine ekledi.

Haravgi Vitsas’ın açıklamasını “Yunan MEB’inin İlanı… D. Vitsas: Belirli Takvimler İçerisinde Olmasına Çalışılıyor” başlığıyla aktardı.