Güney Kıbrıs’taki resmi temaslarını sürdüren Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu’nun, Yunanistan gündemiyle toplanan Euro grubu toplantısında, Rum hükümet yetkililerinin sergilediği tutumlar ve dile getirdikleri görüşler konusunda, Rum kesimindeki muhataplarına Atina’nın rahatsızlığını ilettiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Zoi Atina’nın Rahatsızlığını İletti- Dayanışma Tartışılamaz” başlıklı haberinde, Yunanistan Meclis Başkanı Konstantopulu’nun, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in Yunanistan’la ilgili son söylemlerine yanıtında, ezelden beridir Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile iki ülke halkları arasındaki ilişkileri biçimlendiren dayanışmanın müzakere edilemeyeceğini söylediğini iletti.

Gazeteye göre, bu dayanışmanın, her hareket, tercih, sözcük ve davranışla vurgulanması gerektiğini ifade eden Konstantopulu, bu dayanışmanın herhangi bir art niyet için tehlikeye atılmasına müsaade etmeyeceklerini belirtti.

Konstantopulu, bu dayanışmanın, yalnızca Rum ve Yunan halklarının değil, Avrupa halklarının da çıkarlarına hizmet edileceğinin garantisini teşkil etmekte olduğunu da belirtti.

Gazete, Yunanistan Meclis Başkanı Konstantopulu’nun bu dayanışmayı pratik olarak da göstermek istediğini ve Yunanistan Parlamentosu tarafından, ülkenin memoranduma bağlı olmasının sorumluluk ve sebeplerini araştırmak için kurulan komite tarafından toplanacak olan verilerin, Rum Meclisi’ne de verileceğini söylediğini iletti.

Konstantopulu’nun dün Rum Meclis Başkanı Omiru ile gerçekleştirdiği görüşmede, kendisini bu niyeti hakkında bilgilendirdiğini yazan gazete, Meclis Başkanı’nın, yapılacak olan araştırmanın Rum halkı için de yararlı olacak unsurlara işaret edeceğini söylediğini aktardı.

Konstantopulu, bu unsurları, özellikle de bankacılık sistemiyle ilgili olanları Rum Meclisi’ne vereceği sözünü yineledi.

Konstantopulu ile Omiru arasında, Rum Meclisi’nin yapılacak olan araştırmalarla ilgili yardımda bulunması konusunda uzlaşıya varıldığını yazan gazete, Omiru’nun, Rum Meclisi’nin, Yunanistan hükümetinin Yunan halkına empoze edilen kabul edilemez şartları müzakere etme konusundaki kararlılığını desteklediğini söylediğini de iletti.

Gazete, Konstantopulu’nun ekonomi konusu haricinde, gerek Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, gerek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgilendirildiğini de kaydetti.

Gazeteye göre Konstantopulu, Yunanistan halkı ile parlamentosunun, “Kıbrıs sorununa iki kesimli-iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde çözüm bulunması için, huzurlu ve sorunsuz bir müzakere yapılmasını sabote eden faaliyetler olmadan, müzakerelerin yeniden başlamasının teşvik edilmesiyle”, Kıbrıs sorununu çözümüne ilişkin dayanışmasının anlaşılır ve müzakere edilemez olduğunu vurguladı.

Yunanistan Meclis Başkanı’nın Güney Kıbrıs temaslarının gündeminde, Kıbrıs dosyası meselesinin bulunduğunu da yazan gazete, Konstantopulu’nun Rum siyasi partileriyle görüşmelerinde bu konunun gündeme geldiğini aktardı.

Gazeteye göre, Konstantopulu ile bir araya gelen EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Rum kesiminin 1974 yılıyla ilgili Yunanistan Meclis arşivlerine erişmesine dair talebini kendisine iletti.

Gazeteye göre Sizopulos buna paralel olarak Konstantoplu’ya, Rum Meclisi’nin Kıbrıs dosyasıyla ilgili yetkili komitesinin araştırma sonucunu da teslim etti.

Gazeteye göre Konstantopulu ise Meclis Başkanı Omiru’ya, Rum Meclisi’nden bir temsilcinin, Alman borçları, tazminatları ve çalıntı arkeolojik hazinelerin talep edilmesiyle ilgili partiler arası komiteye katılmasını da önerdi.

Konstantopulu’nun dün “EOKA mücadelesinin kahramanlarını ve 1974 yılındaki Türk işgalinde savaşan ve hayatını kaybedenleri onurlandırdığını” da yazan gazete, Yunanistan Meclis Başkanı’nın dün Yunan Askeri Mezarlığı ile Rum Merkezi Cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarlarını ziyaret ederek buralara çelenk koyduğunu ekledi.

Alithia gazetesinin haberine göre ise Konstantopulu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan Parlamentosu’nun Kıbrıs sorunuyla ilgili tüm gerekli inisiyatifi üstleneceğini, öte yandan Kıbrıs sorununun ebedileştirilmesinin, bunun sabit halde kalmasına, aynı zamanda çözümün sürekli askıya alınması ve ertelenmesinin de, davanın çözümsüzlüğünün hafızalara kazınmasına yol açtığını öne sürdü.

Simerini ise haberinde, Yunanistan Meclis Başkanı Konstantopulu’nun Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis aleyhinde eleştirilerde bulunduğunu, Yeorgiadis’e tek desteğin ise DİSİ partisinden geldiğini yazdı.