Alithia gazetesine göre Yunanistan Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu, Atina’da resmi temaslarda bulunan Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin sonuçlanması temennisinde bulundu.

Konstantopulu, Kıbrıs sorununun çözüm zamanının geldiğini, bununla birlikte Kıbrıs sorununun çözümünün, insan haklarına, uluslararası hukuka, toplumların eşit bir şekilde birlikte yaşamasına, siyasi eşitliğe, iki kesimli iki toplumlu federasyon çerçevesinde eşitliğe saygı duyması gerektiğini de söyledi.

Omiru ise konuşmasında, Rum ve Yunan halkının mesajının, “Kıbrıs helenizminin ve bütün Kıbrıs halkının (Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların) fiziksel ve ulusal yaşamını tehlikeye atacak onur kırıcı bir anlaşmaya değil  yaşayabilir, işlevsel, doğru bir çözümü kabul etmeye hazır oldukları” yönünde olduğunu  ifade etti.

Fileleftheros gazetesi Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun, Yunan Meclisi’ndeki Kıbrıs Dosyası’na ilişkin arşivlerin korunduğu yeri ziyaret ettiğini ve tarihsel belirsizliğin bir an evvel sona erdirilmesi gerektiğini ifade ettiğini de yazdı.