Yunanların Osmanlı İmparatorluğu’na karşı ayaklandığı, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta milli bayram olarak kutlanan 25 Mart 1821’in yıldönümü, dün Güney Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Fileleftheros gazetesi, Lefkoşa Rum Kesimi’ndeki törene katılan Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, konuşmasında vatanın özgürlüğünün, birliğinin ve toprak bütünlüğünün müzakere edilemez olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis, 1821 ayaklanması ve EOKA Tedhiş Örgütü’nün eylemlerinin başarıya ulaştığını, çünkü Helenler için hedefin ortak olduğunu kaydetti.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununa sağlam, kalıcı ve saygın bir çözüm bulunması çabasına devam ettiklerini belirtirken, çözümün, Kıbrıs’taki “Türk işgalini” ve garantileri sonlandırması, yabancı askerin çekilmesini sağlaması ve tüm Kıbrıslıların insani haklarıyla temel özgürlüklerini teminat altına alması gerektiğini ifade etti.

Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris ise, Dali köyündeki törenlere katıldı. Şilluris, konuşmasında Türk taleplerine yenik düşmemek için herkesin dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Şilluris, Kıbrıs sorununun çözümünün Uluslararası Hukuk, AB Müktesebatı ve demokratik ilke ve değerler zemininde olması gerektiğini ifade ederek, ulusal bilinci harekete geçirerek cesaretle ve kararlılıkla hakların geri alınması için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Gazete, Rum siyasi partiler DİSİ, AKEL, DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı, Dayanışma Hareketi, Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği ve Rum Ulusal Halk Cephesi’nin (ELAM) de, “Türk tahriklerine” karşı birlik olunması çağrısında bulunarak, AB’den Türkiye’ye yaptırımlar uygulanmasını ve Kıbrıs sorununa bir an önce çözüm bulunması mesajını verdiklerini yazdı.

YUNAN SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

Gazete devamla, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, konuşmasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye’nin Ege’deki faaliyetleri konusunda “sert mesaj” gönderdiğini yazdı.

Habere göre Çipras, Türkiye’ye Uluslararası Hukuk kurallarına saygı gösterme çağrısında bulunurken, 21. Yüzyılda, tahrikler ve milliyetçi eylemlerin, halkın refahını ve ilerlemesini güvence altına almadığını kaydederek, karşılıklı saygı gösterilmesi ve görüş ayrılıklarının aşılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çipras, önleyici güce de sahip olduklarını, ancak bunu tehdit etmek için değil, bölgede barışı garanti altına almak için kullandıklarını ifade etti.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos ise, Yunanistan’ın ulusal egemenliğini tehdit edenleri “ezeceklerini” söyledi.

Kammenos, Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin egemenlik haklarına gelecek herhangi bir saldırıyla mücadeleye hazır olduğunu ve barış için elinden geleni yaptığını kaydetti.

Gazete, 25 Mart etkinlikleri çerçevesinde sabah Güney Kıbrıs’ın tüm ilçelerinde ayinler yapıldığını ve öğle saatlerinde, özellikle gençlerin oluşturduğu gruplar tarafından yapılan yürüyüşlerle etkinliklerin tamamlandığını yazdı.