Fileleftheros gazetesi “1,5 Milyon Euro Lefkoşa’ya Geri Geldi” başlığıyla manşetten yayımladığı haberinde, bu hareketin Rum Dışişleri Bakanlığı’nın muhalefetine rağmen gerçekleştiğini, aynı zamanda Güney Kıbrıs’ın Atina Büyükelçi Kiriakos Kenevezos’un da buna büyük tepki gösterdiğini ifade etti.

Gazeteye göre, Güney Kıbrıs’ın Atina Büyükelçisi Kenevezos, Yunanistan’ın zorluklar yaşadığı şu sırada, bunun yanlış olacağını ve olumsuz mesajlar vereceğini düşündüğünü söylediği.

Elde ettiği bilgilere dayanarak, para miktarının büyük olmasından dolayı, durumun Yunan Hükümetinin bilgisine geldiğini ve Yunan Hükümetinin de bu gelişmeden rahatsız olduğunu yazan gazete, Yunan Hükümetinin Rum hükümetinin faaliyetinden ötürü panik olduğunu (alarma geçtiğini) ifade etti.

Gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, Rum Dışişleri Bakanlığı ileri gelenlerinin bu karara muhalefet ettiklerini, öte yandan Atina’daki Rum elçinin Güney Kıbrıs’a, Yunanistan’daki dramatik gelişmelerden ötürü böyle bir şeyin hatalı bir hareket olacağını izah ettiği bir mesaj gönderdiğini aktardı.

Öte yandan Rum Hazine Müsteşarı Rea Georgiyu ise açıklamasında, paraların Güney Kıbrıs’a nakledilmesinin olağan bir uygulama olduğunu söyledi.

Çok para biriktiğini ve bunların ülkeye geri getirilmesi gerektiğini dile getiren Georgiyu, olağan uygulamadan farklı hiçbir şey yapmadıklarını söyledi.

Gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, Yunanistan’da bankaların kapanmasının akabinde, büyükelçilik ihtiyaçları için hazineden 80 bin Euro’nun nakit olarak polis eşliğinde Atina’ya gönderildiğini de ekledi.

RUM MECLİSİ YUNANİSTAN’A DESTEK KONUSUNDA BÖLÜNDÜ

Öte yandan gazete başka bir haberinde ise, Rum Meclisi’nin, Yunan halkına destek belirtecek bir kararı kabul ettiğini, ancak kararın oylanması sırasında oybirliği sağlanamadığını yazdı.

27 milletvekilinin destek kararı lehinde oy kullandığını, 26’sının da çekimser oy kullandığını yazan gazete, EDEK’in sunduğu önerinin bir oy farkıyla kabul edildiğini aktardı.

Haberde, EDEK’in Meclis’e sunduğu Yunanistan’a destek kararında, Avrupa’nın Yunan halkının tercihlerine saygı göstermeye davet edildiği belirtilirken, kararın oybirliğiyle kabul edilememesinden ötürü Rum Meclisi’nin bölündüğü yorumu yapıldı.