unanistan Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’ye yönelik açıklaması Rum basınında da yer aldı.

Fileleftheros gazetesi, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Konstantinos Kutras’ın “Türkiye’nin, tehdit söylemini terk etmesinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarına saygı duymasında fayda bulunduğu” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Habere göre Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Konstantinos Kutras bu açıklamayı, gazetecilerin, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde 3’üncü tur ihaleyi duyurmasına ilişkin açıklamasının sorulması üzerine yaptı.

Kutras açıklamasında ayrıca Güney Kıbrıs’ın BM ve AB üyesi olduğuna dikkati çekerek her egemen devlet gibi “MEB’”e ilişkin egemenlik haklarını yerine getirdiğini savundu. 

AKEL

Gazete haberin altında ayrıca AKEL’in, 3’üncü tur izinlere ilişkin açıklamasına da yer verdi.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, hidrokarbonun değerlendirilmesi konularına yönelik tüm planlamalar gecikirken hükümet edenlerin aniden üçüncü tur izinleri ileriye götürmesinin garip olduğunu açıkladı.

Kiprianu, bu hareketin, milletvekilliği seçimleriyle bağlantılı olduğunu belirtirken “Kıbrıs sorununun içinden geçtiği bu kritik aşamada bundan kaçınılması gerekirdi” ifadesini de kullandı.

Çabalarının, çözüme sahip olunması şeklinde olduğunu ifade eden Kiprianu bu tür hareketlerin, sadece müzakereler sürecinde sorunlar yaratmadığını sürecin kendisini de sabote ettiğini belirtti.

Kiprianu, “Hükümetin, 3’üncü tur izinleri ileriye götürmeden önce, durumları hesaplaması gerekirdi” ifadesini de kullanırken Türkiye’nin, sözde “MEB” ile ilgili “kışkırtmalarını” kabul edilemez ve kınanması gereken şeklinde nitelendirdi.

LAKKOTRİPİS

Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Lakkotripis’in İsrail’deki doğal gaz gelişmelerini değerlendirdiği açıklamasına yer verdi.

Habere göre Lakkotripis, bu gelişmelerin başka bir ülkeyle alakalı olmasına karşın Hükümetin, Güney Kıbrıs’ı ilgilendiren derecede bu gelişmeleri izlediğini ifade etti.