İsrail’in Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Yael Ravia-Zadok, “İsrail, kendi doğal gazını satmak için pazarlar arıyor. Aralarında Türkiye ve Mısır’ın da bulunduğu başka seçenekleri de araştırıyoruz” dedi.

Zadok, haftalık Kathimerini’ye verdiği özel söyleşide, ülkesinin Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la üçlü işbirliğinin, planlaması ve doğası açısından münhasır olmadığını belirterek, bölgedeki başka ülkelerin de katılımına açık olduğunu belirtti.

Zadok ülkesi ile Türkiye arasındaki, uzun süredir düşük seviyede bulunan ilişkilerinin yenilenme sürecinde olduğunu kaydetti. “Türkiye bölgedeki önemli bir bölgesel güçtür” diyen Zadok şu anda iki ülkenin karşılıklı güven yaratmaya çalıştıklarını anlattı, şunları ekledi:

“Ancak Kıbrıslı dostlarımıza hep söylediğim gibi, Türkiye ile ilişkilerimizin Kıbrıs ile ilişkilerimizle  hiçbir alakası yok. (Güney Kıbrıs ile) çok katmanlı, güçlü ve ancak daha fazla büyüyebilecek bir ilişkimiz var.”

Enerji konusunda hem İsrail-Güney Kıbrıs-Yunanistan’la  hem de İsrail-Türkiye arasında bir dizi gelişme olduğu hatırlatılan Yael Ravia-Zadok, “İsrail, kendi doğal gazını satmak için pazarlar arıyor. Aralarında Türkiye ve Mısır’ın da bulunduğu başka seçenekleri de araştırıyoruz” dedi.

Zadok şu anda en ilerlemiş görüşmelerin East Med (Avrupa’ya iletilmek üzere doğal gazı İsrail-Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında kurulması planlanan boru hattı) ile ilgili olduğuna işaret ederek bu konuda birçok görüşme yapıldığını, katılımcı ülkeler arasında imzalanacak bir işbirliği memorandumunun hazırlığı için birçok görüşme daha yapılacağını söyledi.

Bir sonraki görüşmenin 5 Aralık’ta Güney Kıbrıs’ta yapılacağını, prosedürün nasıl ilerleyeceğine de o görüşmede karar verileceğini belirten Zadok, Türkiye ile görüşmelerin ise şu anda daha çok ticari nitelikte olduğuna işaret etti. Zadok “Anahtar, bölgesel işbirliğidir. Doğal gaz maliyeti ile olguların kırılgan olduğunu her zaman akılda tutarak bütün olanakları incelemeliyiz” dedi.

Gazetenin “Kıbrıs sorunu engel olabilir mi?” sorusuna karşılık “barışa götürecek siyasi  çözüm arayan bir taraftan geliyorum. Ancak istek yeterli olmayabilir” diyen Zadok şunları ekledi:

“Kıbrıslılara şunu yapın, bunu yapmayın demeye gelmedim. Bir çözümün bölgedeki istikrara katkı sağlayacağı ve Kıbrıs’ı yatırım ve fırsat açısından başka bir boyuta açacaksa, etkisi olacağı ortak kabul görüyor. Biz, insanların istediğini destekliyor, eleştirel yaklaşmıyoruz. Arzu edilen çözümün başarılmasını diliyoruz ancak ne tür çözüm istediklerine, şartların olgunlaşıp olgunlaşmadığına karar vermek Kıbrıslılara kalmış”

“İSRAİL, GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATACAK GELİŞMELERE MÜSAMAHA GÖSTEREMEZ”

İsrail’in, güvenliğini tehlikeye atacak gelişmelere müsamaha gösteremeyeceğini vurgulayan Zadok Suriye’deki durumun ve İran’ın geliştirdiği rolün ve Hizbullah ile ilişkilerinin İsrail’i kaygılandırdığını belirterek, “İsrail güvenliğini tehlikeye atacak gelişmelere müsamaha gösteremez. İran’ın oluşturdukları günün sonunda sorun yaratacağa benziyor” dedi.

Yael Ravia-Zadok’un Güney Kıbrıs’taki görev süresini dolduran ve İsrail’e dönerek Dışişleri Bakanlığı’nda daha üst bir mevkide çalışacağını kaydeden gazete, İsrail Büyükelçisi’nin şu sözlerini de aktardı: “Kıbrıs İsrail için çok önemli. Kıbrıslılar İsrailliler için önemli. Bu ilişkiyi geliştirmeye devam etmeliyiz. Kıbrıs’ta kendimi evimde hissettim. Burada öğrendiklerimi gelecekte kullanacağım.”