Fileleftheros gazetesi, Anastasiadis’in Rusya’daki Özel Temsilcisi Sotos Zakheos’un, Rus iş insanlarının Güney Kıbrıs’ta kalmasında, yeni yatırımların cezp edilmesinde özel ve kamu sektöründeki ilgili birimlerle işbirliği yaptığını yazdı.

Habere göre Zakheos söyleşisinde Güney Kıbrıs-Rusya ilişkilerine değindi.

Ukrayna krizinin ardından Rus şirketlerin Güney Kıbrıs’ta faaliyet göstermeye ilgi duyup duymadığı sorusu üzerine Zakheos, belirsizliklere karşın, ciddi şirketlerin Güney Kıbrıs’tan ayrılmadığını zira hakim olan (Güney Kıbrıs’taki)vergi sistemi ve hizmetlerin çok iyi olduğunu söyledi.

Hidrokarbon varlığının Kıbrıs sorununun çözümü için bir kaldıraç veya tuzak olup olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Zakheos, tek başlarına, hidrokarbonu değerlendirmelerinin mümkün olmadığını, uluslararası şirketlerle işbirliğine gereksinimleri olduğunu, bunlarla, özellikle komşu münhasır ekonomik bölgeler için anlaşmalar imzalanması gerektiğini belirtti.

Hidrokarbon bulunmasını tuzak olarak görmediğini belirten Zakheos, durumları nasıl idare edeceklerinin de kendilerine bağlı olduğunu söyledi.

KIBRIS SORUNU

Zakheos, bir soru üzerine, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin, müzakerelerden başka bir yolun bulunmadığını, yıllardır Kıbrıs sorununun çözümlenmemesine karşın uluslararası toplum tarafından kabul edilecek başka bir alternatif yöntemin bulunmadığına da dikkati çekti.

Türk tarafının, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına saygı duyacak adil bir çözümün bulunmasının herkesin faydasına olacağını göreceğini belirten Zakheos Türkiye’nin de çok şey kazanacağını, birçok Türk şirketinin Kıbrıs’a yatırım yapacağını ifade etti.  

Geçmiş hükümet döneminde sınır kapılarının açılmasına ilişkin teknik komitenin başkanı olmasının, buna devam ettiğinin anımsatılması ve neden ilerleme sağlanmadığı sorusu üzerine Zakheos, yeni sınır kapılarının açılması konusunda kısa bir süre öce Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Lefke konusunda kendilerini eleştirdiğini savundu.

Geçmiş dönemde, Kıbrıslı Türklerin, Lefke sınır kapısının açılmasında ısrarlı olduğu altı görüşmenin yapıldığını belirten Zakheos, bir müzakereden her iki tarafın kazançlı çıkmasını dile getirerek “Piroi” (Gaziler) sınır kapısının açılmasını talep ettiklerini savundu.

Bu konuda karşılıklı kabul edilebilen bir çözüm bulunması için yoğun çaba sarf ettiklerini, bu çabalara BM ile Slovakya’nın eski Güney Kıbrıs Büyükelçisi’nin de müdahil olduğunu belirten Zakheos, Slovakya Büyükelçiliği ile BM’nin, siyasi partilerin gerek Lefke gerekse “Athienu’”(Kiracıköy)ya ziyaret gerçekleştirmesini organize ettiğini, kendisinin de şahsen Lefke ve “Athienu”’ya gittiğini ancak Kıbrıslı Türk temsilcinin Lefke’ye bile gitmediğini ileri sürdü.

Önceki dönemde Güvenlik ve Garantiler konusundaki Çalışma Grubu’nun da başkanı olduğunun anımsatılması ve büyük anlaşmazlığın kaynağının ne olduğu sorusu üzerine ise Zakheos, yapılan müzakerelerde Türk tarafının, Türk garantilerine ilişkin tutumunu hiçbir zaman değiştirmediğini belirtti.