Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon, Rum basınında bugün yer alan demecinde, enerji konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kathimerini gazetesinin “MEB Hukuki ve Siyasi Açıdan Korumalı” başlıklı haberine göre, “en baştan bu yana söyledikleri şeyin, enerji planlamalarının, başka alanlarda ne olduğu ve Türkiye’nin tehditleri ile çeşitli faaliyetlerden bağımsız olarak, normal şekilde ilerleyeceği olduğunu” dile getiren Zinon, Uluslararası Hukuk ve özellikle de Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde faaliyet göstermekte oldukları konusunda kendilerinden emin olduklarını dile getirdi.

“TÜRKİYE BAŞARISIZ OLDU”

Siyasi açıdan, herhangi bir şey ortaya çıkması durumunda, bunları ele almaya hazır olmaları için gerekli bütün önleyici hareketlerde bulunduklarını dile getiren Zinon, “Türkiye’nin, kendilerinin yasal olarak yaptığı şeylere zaman zaman çeşitli eylemlerle karşı çıkmasına rağmen”, planlamaları ile araştırmaların normal şekilde ilerlediğini ifade etti.

Önemli olanın araştırmalardan ne çıkacağı olduğunu dile getiren Zinon, öte yandan “Türkiye’nin bu hareketlerle uluslararası şirketleri Kıbrıs Cumhuriyeti’yle işbirliğinde bulunmaları konusunda vazgeçirmeye çalıştığını ve bunda başarısız olduğunu” da iddia etti.

“HEM YASAL KESİNLİK, HEM SİYASAL GÜVENLİK”

Araştırmaları yapan şirketlerin, hukuki açıdan güvenlik var olduğu konusunda kendilerinden emin olmaları için, siyasi ve hukuki aşamada gerekli bütün önlemlerin alındığını dile getiren Zinon, Total, Exxon Mobile ve ENI gibi büyük bir şirketin, belirsiz bir hukuki çevrede faaliyet gösteremeyeceğini, bununla birlikte, bu şirketlerin kendileriyle işbirliğinde bulunmalarının bile, hem yasal kesinlik, hem de siyasi açıdan güvenlik olduğunu gösterdiğini öne sürdü.

“DOĞAL KAYNAKLAR DEVLETE AİT”

“Doğal kaynakların devlete ait olduğunu, devletin de bugün yasal hükümet tarafından temsil edildiğini ve bunun Türkiye haricinde tüm dünya tarafından tanındığını” ileri süren Zinon, “nüfusun bir kısmının, yani bir toplumun, doğal kaynaklarda kendi payı olduğu gibi bir algı olmadığını” savundu.

“Doğal kaynakların tamamının, devletin yasal sakinlerinin tamamına ait olduğunu” ifade eden Zinon, “ifade ettikleri şeyin, Kıbrıs sorununda, üzerinde hem fikir olunmuş bir çözüm olduğu andan itibaren, bütün sakinlerin bundan yararlanacağı olduğunu” belirtti.

“PLATFORM BULMAK ÇOK ZOR”

Gazete Zinon’un “şirketlerin, yasadışı kullanım niteliğini ciddi şekilde göz önünde bulundurduğundan, MEB’deki herhangi bir parsele yerleştirmek için çok zor platform bulacağını düşündüğünü” de iletti.