Politis gazetesi “Zohr Yatağında Nasibimiz Yok… Mısır Yatağı 11’inci Parsele de Uzanmıyor… Gaz Değil Yapısı Uzanıyor” başlıklarıyla manşetten verdiği ve iç sayfalarında ayrıntılarını aktardığı haberinde, dev doğalgaz yatağının keşfiyle Mısırlıların “yüzünü güldüren talihin”, bu yatağın sözde “MEB”lerine uzanmasıyla kendilerinin de “yüzlerinde bir gülümseme yaratacağına dair” umutların boşa çıkmakta olduğunu belirtti.

Yeni verilerin, Zohr ile 11’inci parsel arasında deniz altındaki bölgede “sorunlu” koşullar olduğuna dair ilk edinilen bilgileri doğruladığını kaydeden gazete, bu koşulların, Mısır yatağının 11’inci parsel ya da komşu olan 10’uncu parsele uzandığı konusunda iyimserlik bırakmadığını yazdı.

Gazete, söz konusu bölgedeki jeolojik verilerle ilgili mevcut tahminlerden hiçbirinin kesin ve resmi olarak kabul edilmediğini, zira uzmanların çeşitli düzeylerdeki inceleme ve analizlerinin sürdüğünü vurguladı.

Gazete, edindiği bilgilere göre, Rum Enerji Bakanlığı’nın yurtdışı danışmanları Fransız Beicip-Flanlab şirketinin kendilerine verilen, Zohr yatağı ve 11’inci parselle ilgili verilerin ön analizinin ardından, dev doğalgaz yatağının 11’inci parsele uzanmadığı sonucunu çıkardığını yazdı. Şirketin, verilerin analizi devam etse de ve ENI’nin Zohr adlı yatakta Ocak ayında yapmayı planladığı teyit sondajıyla bu verilere yenileri eklendiğinde “önümüzdeki süre içerisinde güzel bir sürpriz” ihtimal dışında bırakılmasa da, bu görüşlerini yetkili Bakanlığın Enerji Dairesi’ne ilettiklerini aktardı.

Bilgilere göre, 11’inci parselde istifade hakkına sahip olan Total’in bu konuda çalışmalar yaptığını belirten gazete, Total’in terk ettiği 10’uncu parsele ise Zohr ile komşu olmasından dolayı başka yabancı şirketlerin sıcak baktığını yazdı.

Zohr yatağının 11’inci parsele uzantısının olmamasının burada başka yataklar olmayacağı anlamına gelmediğini de vurgulayan gazete, araştırmalarda, Zohr yatağının yapısının bazı noktalarda 11’inci parsele uzandığının ortaya çıkmasının, birtakım doğalgaz yatakları konusunda umutları sağlam tuttuğunu belirtti.

“UMUTLAR ZAYIF”

Fileleftheros gazetesi ise “Zohr’un Kıbrıs Bölümüyle İlgili Umutlar Zayıf… Sismografik Veriler MEB’imize Yayılmadığını Gösterdi” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Hükümetinin danışmanları ve İtalyan ENI şirketinin Zohr yatağının yapısı ve jeolojisiyle ilgili analizlerinden elde ettiği ilk verilerin, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”ine sınırlı oranda uzantı olduğunu gösterdiğini yazdı. 

Öte yandan yataktaki doğalgazın da buna paralel olarak uzandığının görülmesi için ek çalışma ve sondajlara gerek olduğunu kaydeden gazete, uzmanlara göre şu anda böyle bir gelişme için umutların sınırlı olduğundan söz ettiğini aktardı.

LAKKOTRİPİS AMERİKA’DA NOBLE ENERGY CEO’SU İLE GÖRÜŞECEK

Öte yandan Politis gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in ABD’ye giderek Houston’da Noble Energy CEO’su David Stover ve şirketin diğer üst düzey yetkilileriyle görüşeceğini haber verdi.

Görüşmelerin gündeminde Noble Energy’nin ortaya koyduğu kalkınma planındaki Enerji Bakanlığı’nın yapılmasını istediği değişikliklerin olacağını kaydeden gazete, doğalgazla ilgili diğer konuların da ele alınacağını yazdı.

Fileleftheros gazetesine göre Lakkotripis, AB Enerji Bakanları gayri resmi toplantısına katılmak üzere Brüksel’e gideceğini belirtti.

“ARA ÇÖZÜM”DE E-MAIL KRİZİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde, Güney Kıbrıs’ın kendi doğalgazını elde edene kadar ucuz elektrik üretimi için “ara çözüm” olarak yurtdışından doğalgaz tedarik etme amacıyla başlattığı süreçte e-mail krizinin yaşandığını yazdı.

Ara çözüm sürecini yürüten Rum Devlet Doğalgaz İşletmesi (DEFA) Yönetim Kurulu’ndan bir üyenin, sahibi olduğu şirket aracılığıyla, ihalede teklifine sıcak bakılan iki şirketten biriyle e-mail aracılığıyla iletişim kurduğunun ortaya çıktığını kaydeden gazete, bu gelişme üzerine  Lakkotripis’in dün DEFA Yönetim Kurulu’nun acilen toplanmasını istediğini belirtti.