Ortopedist Doç. Çağatay Öztürk, Okul çantalarındaki tahlikeler konusunda aileleri uyardı

Okul çağındaki çocukların yüzde 70'inin bel ağrısı yaşadığını belirten Ortopedist Doç. Çağatay Öztürk, okul çantalarının ağırlığına dikkat çekti. Öztürk, "Özellikle 3 kilodan ağır okul çantası, gelişmekte olan çocukların kemik yapısını bozabiliyor" uyarısında bulundu.

Okul çantalarının ağırlığının çocukların omurga sağlığına direkt etki ettiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, çantaların 3 kilogramdan ağır olmaması gerektiğine vurgu yaptı. 

Okulların açılmasıyla çocuklarda bel, boyun ve sırt rahatsızlıkları riskinin arttığını, bu rahatsızlıkların sadece yetişkinlerin değil, çocukların da sorunu olduğunu anlatan Öztürk, "Çocukların omurga sağlığını düşünmek ve gerekli önlemleri alma görevi uzun dönemde velilere düşüyor. Çantaların ağırlığı, yanlış çanta seçimi, okul sıralarındaki yanlış duruş ve oturma pozisyonları gelişme çağındaki öğrencilerin omurga sağlığını olumsuz etkiliyor. Anne ve babaların çocukların boy ve ağırlığına uygun çantaları tercih etmesi gerekiyor."

SKOLYOZ VE KAMBURLUK NEDENİ OLABİLİR

Doç. Dr. Çağatay Öztürk, omurga sağlığının, beden dengesi için çok önemli olduğunu kaydederek, ağır sırt çantalarının çocukların gelişmekte olan eklemlerinde ve kaslarında zorlanmalara sebep olduğunu bildirdi.

Yanlış duruş ve kendi ağırlığının taşıyamayacağı yüklerin, çocuklarda kas gerginliği, sırt ağrısı, bozuk yürüyüş, skolyoz, kamburluk, bel ağrısı gibi olumsuzluklara neden olabileceğine dikkati çeken Öztürk, okul çağındaki çocukların yüzde 70'inde bel ağrısı şikayetinin görüldüğünü aktardı.

ÇANTANIN AĞIRLIĞI, VÜCUT AĞIRLIĞININ YÜZDE 10 İLE 20'Sİ KADAR OLMALI

Genç yaşta bel ağrısı çekenlerin, ileriki yaşlarda da buna bağlı sağlık sorunları yaşama riskinin artığını belirten Öztürk, "Okul çağındaki çocuklara, bel ağrılarından korunmaları için gerekli tavsiyelerin verilmesi lazım. Sırt çantalarının doğru seçimi ve taşıyabilecekleri yük miktarının vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 10 ile 20'si kadar olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.