Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp, "Ağzınızda konuşmanıza ve hatta yemek yemenize bile engel olacak kadar şiddetli ağrıya yol açan bir yaranız varsa bilin ki yalnız değilsiniz. Günümüzde sağlıklı bir çok insan tekrarlayan ağız yaralarından şikayetçidir" dedi.

KİŞİDEN KİŞİYE SÖZ KONUSU DEĞİL

Aft, en sık rastlanan ağız yaralarından biridir diyen Eralp, "Aft dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük, yüzeysel ülserlerdir. Oldukça ağrılıdırlar ve ne yaparsanız yapın 5-10 gün geçmeden iyileşmezler. Neyse ki bakteriyel ya da virüs kaynaklı olmadığı için kişiden kişiye bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir" dedi.

Sevgen Eralp, "Bulaşıcı bir rahatsızlık olmaması insana moral veriyor belki ama bir kişide aft bir kere çıktıysa, belli aralıklarla hep çıkıyor. İstatistikler halkımızın %18-20'lik kısmında aftın sürekli olarak tekrar eder şekilde görüldüğünü ortaya koyuyor. Maalesef kalıcı anlamda bir tedavisi henüz yok. Şu tedaviyi uygulayalım ve sizde aft bir daha çıkmayacak diyemediğimiz gibi, şu ilacı alın sürün aftınız hemen geçecek de diyemiyoruz" diye belirtti.

ASIL OLUŞUM NEDENİ HENÜZ BİLİNMİYOR

Sevgen Eralp, "Aft oluşumunu hızlandıran, kolaylaştıran birçok olumsuz faktör belirlenmiş olsa da, aftın asıl oluşum nedeni henüz bilinmiyor. Dolayısıyla aftın nedenleri olarak değil de aft oluşumunu hızlandıran sebepler olarak bilgi vermek daha doğru olacaktır. Aft oluşumunu kolaylaştıran faktörlerin başında, tabii ki stres geliyor. Ayrıca bayanlarda regl öncesi dönemlerde, stresli ve gergin çalışma koşulları da aft oluşumunu kolaylaştırıyor.Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler, ağız içi mukozayı tahriş ederek aft oluşumunu kolaylaştırabilir. Dişler ve çene yapısında bozukluğu olan bireylerde, çapraşık duran bir dişin sert kenarı sürekli ağız içi mukozaya sürterek, aft oluşumuna zemin hazırlayabilir.Vücudumuza faydaları bilinen demir ve B12 vitamini eksikliğinde, aft oluşumunun hızlandığı ve ağız içi yaraların iyileşme sürelerinin uzadığı da biliniyor" diye ifade etti.

DİŞ MACUNU AFT OLUŞUMUNU HIZLANDIRIYOR

Sevgen Eralp, "Günlük hayatta hepimizin farkında olmadan kullandığı bazı diş macunlarının da aft oluşumunu hızlandırdığı tespit edilmiş. Bazı diş macunlarının içinde bulunan, diş macununun daha çok köpürmesine yardımcı olan "sodyum lauryl sulphate" (SLS) maddesi, ağız içi mukoza bütünlüğünü bozuyor ve aft oluşumuna zemin hazırlıyor. Periyodik olarak aft problemi yaşayan bireylerin, özellikle bu kimyasalın minimum olduğu diş macunlarını kullanmaları gerekmektedir" dedi.

DAHA HIZLI İYİLEŞMESİNİ SAĞLAYACAK BİR TEDAVİ YOK

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Sevgen Eralp sözlerine şöyle devam etti:

"Aft görülen durumlarda herhangi bir tedavi yapılmasa bile en geç 10 gün içinde iyileşme olacaktır. Aftın daha hızlı iyileşmesini sağlayacak medikal bir tedavi maalesef yoktur. Fakat bu dönemi daha az ağrılı atlatmak mümkündür. Aft görülen dönemde, acı ve baharatlı yemeklerden uzak durmak, aşırı sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmak tavsiye edilebilir. Çok rahatsız eden durumlarda doktorunuzun size önereceği, eczanelerde satılan ürünlerden kullanabilirsiniz. Bu ürünler aftın üzerine sürüldüğünde, aftı ağız içi ortamdan izole edecek ve mekanik olarak zarar görmesini engelleyecektir. Yine doktorunuzun önerebileceği nikotinli gargara solüsyonları da kullanılabilir. Ama en doğrusu doktorunuza muayene olmanız ve reçetenize uygun bir ilaç kullanmanız olacaktır" dedi.