Bıçak saplanması, elektrik çarpması gibi çok şiddetli, genellikle kısa süreli ve bir bölgeyle sınırlı ağrılar, nevraljiyi düşündürebilir. Uzmanların dikkat çektiği nokta ise şüphe duyulan ağrıların önemsenmesi ve mutlaka nedeninin araştırılması yönünde.

Her hastalıkta olduğu gibi nevraljide de erken teşhisin önemini vurgulayan Uzman Dr. İsmail Gökyar, ağrıların; bazen kanser, multiple skleroz, damar hastalıkları, sinir hasarı gibi önemli ve erken dönemde tanı konulması gereken hastalıkların ilk habercisi olabildiğini söyledi. “Şüphe duyulan ağrılar önemsenmeli ve mutlaka nedeni araştırılmalı” diye konuşan Gökyar, 10 maddede nevraljiyi ve tedavi yöntemlerini anlattı. 

1. BACAĞINIZDA YANMA MI HİSSEDİYORSUNUZ?

Nevralji çok sayıda siniri etkilediği gibi bacakta da görülebiliyor. Özellikle bacağın uyluk yan yüzeyinde yanma şeklinde kendini gösteriyor. Bu uyluk siniri nevraljisi pantolon veya elbise teması halinde acımaya neden olabiliyor. 

2. ŞİDDETLİ VE KISA SÜRELİ AĞRILAR MI ÇEKİYORSUNUZ?

Keskin, bıçak saplanması, elektrik çarpması şeklinde olan nevraljiler çok şiddetli ve genellikle kısa süreli ağrılar olabiliyor. Özellikle bölgeyle sınırlı olan bu ağrılar için bir mutlaka uzmana görünmek gerekiyor. 

3. AĞRI KESİCİ İLE AĞRILARINIZ DİNMİYOR MU?

Ağrı kesiciler ağrılarınızı azaltıyor ya da kısa bir süreliğine geçiyorsa bile bu durum sizi yanıltmasın. Çünkü bu, bir nevralji belirtisi olabilir. Kısa bir süre hissedilen, kendi kendine veya basit bir ağrı kesici ile ortadan kalkan ağrılar geçici bir travma ile ortaya çıkmıştır ve araştırılmasına gerek olmayabilir. Ancak ilaç kullandığınızda geçse bile tekrar eden ve nedeni bilinmeyen ağrılar için bir uzmana başvurulmalı. 

4. SAÇINIZI TARARKEN KAFA DERİNİZDE AĞRI MI HİSSEDİYORSUNUZ?

Özellikle başın arka kısmından, ense bölgesine doğru, genellikle tek taraflı saçlı deride kendini gösteren oksipital nevralji saç tarama sırasında fark ediliyor. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında ağrının nedeni araştırılmalı.

5. YÜZÜNÜZE DOKUNDUĞUNUZDA AĞRI MI HİSSEDİYORSUNUZ?

Yüzünüze dokunduğunuzda veya herhangi bir temas halinde anlamsız bir ağrı hissediyorsanız dikkat! Ağrıya neden olmayacak bir etkenin ağrıyı tetiklemesi veya şiddetli ağrı ortaya çıkartabilmesi nevraljinin bir tanımlayıcısı. Bu tür ağrılar bazen çarşafın veya elbisenin ilgili bölgeye teması ile de tetiklenebiliyor. 

6. AĞRILARINIZ NÖBETLER ŞEKLİNDE Mİ ORTAYA ÇIKIYOR?

Ağrılarınız birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürüyor ve birdenbire kayboluyorsa bu da bir nevralji belirtisidir. Hareket, yorgunluk, bölgesel basınç, hatta sadece bir öksürük, bir hıçkırık ya da bir esneyiş bile ağrıyı başlatabiliyor. İki nöbet arasında hasta kendini iyi hissedebilir ancak bu yanıltıcı olmasın.

7. ZONA SONRASI AĞRILARINIZ HALA DEVAM EDİYOR MU?

Bir suçiçeği virüsü olan zona sonrasında ortaya çıkan ağrılar da nevralji belirtisi olabiliyor. Postherpetik Nevralji adı verilen bu ağrılar 3-6 ay kadar devam edebiliyor.

8. ELMACIK KEMİĞİNİZDE BASKI MI VAR?

Üst dudak, ağız köşeleri, elmacık kemiği, çene ve göz civarında olan çakıcı ağrı çeşidi trigeminal nevralji olabilir.

9. RÜZGAR ESİNTİSİ BİLE AĞRILARINIZI TETİKLİYOR MU?

Rüzgar esintisinin hafif etkisi sonucu yüzde meydana gelen ağrılar allodini etkisi oluşturuyor. Bu durum çevresindeki insanların hastaya inanmamasına, şikayetlerin psikolojik olarak değerlendirmesine neden olabiliyor. Ancak bu, göz ardı edilmemesi gereken bir durum. Bu şikayeti yaşayan kişilerin bir uzmana başvurması gerekiyor.
ilimetrik olarak tespit edilen bu bölgeye radyofrekans uygulanıyor” dedi.

10. 50-70 YAŞ ARASINDASINIZ VE AĞRILARINIZI HAFİFE Mİ ALIYORSUNUZ?

50-70 yaş arasında nevralji hastalığının en sık görüldüğü yaştır. Özellikle bu yaş aralığında olanlar ağrılarını hafife almamalı. Yanı sıra her yaş grubunun risk altında olduğu da unutulmamalı. 

NEVRALJİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Nevralji tedavisinde temel amacın, sebebi ortadan kaldırmak olduğunu ancak bazı nevralji ağrılarının hiç bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkabildiğini söyleyen Uzm. Dr. İsmail Gökyar, “Bu durum netleştirilirse hızla, ağrı şiddetlenmeden ilaçlarla tedavi edilmeli. Klasik ağrı kesicilere yanıt çok az oluyor. Sinir iyileşmesini sağlayan antiepiletikler (epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar) tedavide önemli yer tutuyor. Bu tip ağrılarda ilaç tedavisine yanıt alınamadığında ilgili sinir duyarsızlaştırılabiliyor. Bu duyarsızlaştırma işlemi en sık radyofrekans dalgaları ile yapılıyor. Bu sayede başarı ihtimali artarken işlemin riski azalıyor. Radyofrekans tedavisinde ilgili sinir veya sinir yumağı görüntüleme yöntemleri eşliğinde tespit ediliyor. Milimetrik olarak tespit edilen bu bölgeye radyofrekans uygulanıyor” dedi.