Bilim adamlarının bildiği ama insanların Angelina Jolie ile haberdar olduğu genler ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Ünlü oyuncunun iki memesini birden mastektomi yöntemiyle aldırmasına neden olan ve meme kanseri riskini yükselten BRCA-1, BRCA-2 genlerinin 12 kanser çeşidine daha neden olduğu ortaya çıktı.

Hurriyet.com.tr'nin haberine göre Washington Üniversitesi'nden uzmanlar meme ve yumurtalık kanserine neden olan gen mutasyonunun ayrıca mide, meme, prostat, iki farklı tür akciğer, glioma, baş ve boyun, endometriyal, böbrek, glioblastom ve akut miyelid lösemiye neden olduğunu da ortaya çıkardı.

Araştırmayı yürüten doktorlardan Dr. Li Ding, çalışma ile ilgili şunları söyledi, "Genelde yumurtalık ve meme kanserinin genetik bir yönü olduğunu biliyorduk ancak akut miyelit lösemi ve akciğer kanserinde genetiğin etkisinin çok küçük olduğu düşünülüyordu. Ancak ilk kez bu araştırmayla diğer kanserlerden de gen mutasyonlarının sorumlu olabileceğini tespit ettik."

4 BİN KANSER HASTASININ GEN HARİTASI İNCELENDİ

Araştırmacılar bu sonuca ulaşabilmek için "Kanser Gen Atlası Projesi" de dahil olmak üzere 4 binden fazla kanser vakasını ve onların gen yapılarını inceleyerek analiz yaptı.

ANGELINA JOLIE İLE TANINAN GEN

Annesini de kanserden kaybeden Angelina Jolie yaptırdığı gen testi ile yumurtalık ve meme kanserine yakalanma riskinin yüzde 87 olduğunu öğrenmişti. 6 çocuk annesi Jolie, BRCA-1 ve BRCA-2 genlerine sahip olduğu ortaya çıkınca birçok insan bu testi yaptırmaya başlamış ve riski yüksek çıkanlar iki memesini de mastektomi yöntemiyle aldırmaya karar vermişti.

MASTEKTOMİ NEDİR?

Angelina Jolie'nin yaptırmasıyla basında çok konuşulan mastektomi ameliyatı, BRCA1 ismi verilen gene sahip olan ve meme kanseri yaşama riskinin yüksek olduğu tespit edilen kadınlara uygulanabiliyor. Ailesinde çok fazla meme kanseri görülen kadınlar testi yaptırarak kendisi de yakalanma riskini öğrenerek mastektomiye karar verebiliyor. İki meme alındıktan sonra ise silikon kullanılarak meme tamir edilebiliyor.