Aşırı sıcaklar bu hafta başı itibariyle kendini göstermeye başladı. Uzmanlar bunaltıcı sıcakların bazı hastalıkları tetikleyebileceği konusunda uyarıyor. Kan şekeri düzensizliğinden duyu kaybına kadar birçok rahatsızlığa neden olan aşırı sıcaklardan nasıl korunmak gerekir?

Bunaltıcı sıcaklar hafta başı itibariyle yurdumuza giriş yaptı. Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar, bu haftadan itibaren 5-6 derecelik farklarla daha da yükselecek.

Nem oranının da düşmesiyle birlikte etkisini daha fazla göstereceği sıcaklıklar, birçok hastalığa davet çıkarıyor. Uzmanlar, aşırı sıcaklıkların neden olacağı rahatsızlıkların geçiştirilemeyecek ciddi hasarlar bırakabileceğini ifade ederken, kişilerin birkaç küçük önlemle sıcakların üstesinden gelebileceklerini belirtiyor.

İşte gerekli önlemler alınmadığı takdirde sıcakların insanlarda bıraktığı etkiler:

-          Aşırı sıcaklar nedeniyle klimalı yerleri tercih edenler, sürekli ortam değişikliğinden ötürü mikropları daha kolay bir şekilde bünyesine kabul ediyor.

-          Sıcaklık artışı ile birlikte kalp hızı artıyor ve cilt damarları genişleyerek kan dolaşımından daha çok pay alıyor. Terleme ile vücut ısısını düşürmeye çalışıyor, solunum sıklığı ve derinliği artıyor.

-          Sıcaklık nedeniyle sıvı kaybıyla birlikte idrar miktarı azalıyor ve idrarımızda bulunan bazı atık maddelerin (kalsiyum, oksalat vs.) yoğunluğu artıyor. Bu durum hem yeni taşların oluşumuna neden olurken hem de var olan taşların idrar yollarımıza zarar verme potansiyelini arttırıyor.

-          Uzun süre ve yüksek dozda ultraviyole ışınlarına maruz kalmak ciltte hem akut değişikliklere yol açıyor, hem de bazı cilt kanserlerinin oluşumuna öncülük ediyor.

-          Aşırı sıcakların tetiklediği hastalıklardan biri de diyabet. Sıcaklığın artışı ve terlemeyle birlikte sıvı ve vücut için gerekli elektrolitlerin kaybı, duyu kaybı nedeniyle güneşin cilt üzerindeki olumsuz yakıcı etkisini yeterince hissedememe ve terleme bozukluğu nedeniyle aşırı sıcaklar diyabetikler için risk oluşturuyor.

SICAK HAVALARDA NE YAPILIR?

Bu rahatsızlıkları hiç yaşamamak ya da en az hasarla aşırı sıcakları atlatmak için;

-          Aşırı sıcakların neden olduğu sıvı kaybını azaltmak için günde 5 porsiyona kadar meyve ve sebze tüketmekte fayda var. Aynı zamanda sıcak içecekleri pek tercih etmemek, günde 2,5 litreye kadar su içmek de vücudun nem dengesini korumaya yardımcı olur.

-          Açık renkli giysiler giyildiği takdirde terleme daha az gerçekleşir. Açık renk kıyafetler daha az ısı topladığı için sıcaklığı daha az hissetmemizi sağlar.

-          Güneşin kendini en çok gösterdiği 10.00-16.00 saatleri arasında açık alanlarda bulunmamaya gayret edin. Özellikle hamileler, yaşlılar ve çocuklar ile, tansiyon gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin bu saatleri kapalı alanlarda geçirmesi gerekiyor.

-          Aşırı sıcakların kan şekerini olumsuz etkilememesi için kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinlerin tercih edilmemesi tavsiye ediliyor. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek , makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterin.

-          Güneş ışınlarının ciltte yol açacağı zararlı etkilere karşı, yüksek faktörlü koruma kremleri kullanmaya dikkat edin. Eğer hassas bir cildiniz varsa, güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarıya çıkmamalısınız.