Bir şey bittiğinde ya da bozulduğunda genellikle çöğ kutusunu boylar. Ancak unuttuğumuz bir konu var ki attığımız bu şeylerden birçoğu ‘tehlikeli ev atıkları’ olarak sınıflandırılıyor.

Bu maddeleri çöpe atmak yerine, en yakın zehirli atık imha yerlerine ya da geri dönüşüm tesislerine götürmek gerekiyor. İşte size bu tehlikeli atıkların bir listesi:

 1. Pil

Piller – kullanılmış olanlar bile – atık gömme sahalarına karıştıkları takdirde su sağlama sistemlerine sızacak ve ciddi sağlık ve çevre sorunlarına yol açabilecek zehirli kimyasallarla doludurlar.
 
2. Ampul

Akkor telli ampuller ve halojen ışık ampulleri geri dönüştürülemezler; ancak zehir içermediklerinden çöpe atılabilirler. Flüoresan ampuller ise zehirli kimyasallar içerirler, dolayısıyla asla çöpe atılmamalıdırlar.
 
3.  Kullanılmamış ya da son kullanma tarihi geçmiş reçeteli ilaçlar

Kullanmadığınız ilaçları çöpe ya da tuvalete atarak onlardan kurtulmak isteyebilirsiniz; ancak bunu yapmayın. Bu hareketiniz, bu güçlü ilaçların toprağa ya da suya karışmalarına sebep olabilir – ki bu durum çevreye büyük zarar verir.

4.  Aerosol sprey

Spreyler, yapılarında atılmalarını tehlikeli bir hale getiren kimyasallar içerirler – özellikle de tam olarak bitmemişlerse. Boş olup olmadıklarını anlamak zor olduğundan riskten uzak durmak ve spreyleri atık imha merkezlerine götürmek gerekir.
 
5.  Bilgisayarlar ve elektronik aletler

Dijital kamera, bilgisayar, cep telefonu, televizyon, yazıcı, mp3 çalar… Tüm bu elektronik aletler cıva, kurşun, kadmiyum, berilyum ve bromlu alev geciktirici gibi tehlikeli maddeler içerirler.

6.  Saç (insan ve evcil hayvan saçı)

Saç nitrojenle doludur. Saçları organik gübreye katarak yenmez bitkiler için kullanabilirsiniz.
 
7.  Yemekte kullanılmış yağ

Bu yağlar sıcakken çöpe atıldıkları takdirde çöp poşetine zarar vererek pis bir durumun kaynağı olabilirler. Katılaşmış olsalar dahi atık işleme tesislerinde iğrenç sıkıntılara yol açabilirler. Yağı gidere dökmek ise çok daha kötü bir fikirdir; tıkanıklıklara neden olabilir.

8. Boya veya vernik

Artık boya, tiner, vernik ya da boya çıkarıcılar (ve bunlara temas eden fırçalar) yanıcı ve zehirli maddelerdir; dolayısıyla atık imha merkezlerinde toplanmaları gerekir.
 
9. Çim ve bahçe kimyasalları

Kimyasal içerikli böcek ilacı, yabani ot öldürücü ve gübre kullanmak çevreye korkunç zararlar verir; ancak kullanmakta ısrar ediyorsanız eğer, artıkları asla çöpe atmamalı, kanalizasyona karışmalarını önlemelisiniz.
 
10. Çakmak

İçerisinde çok az miktarda gaz kalmış olan çakmaklar bile yangın tehlikesi oluştururlar; bu yüzden çöpe atmadan önce tamamen bitmiş olduklarından emin olmalısınız.
 
11. Su filtreleri

Su filtreleri eskiyene kadar çok kullanışlıdırlar. Bu büyük, pahalı filtreleri çöpe atmak yerine geri dönüşüm merkezlerine yollayabilirsiniz.

12. Cam termometre

Bu eski moda cıvalı termometrelerin içerisinde 500 mg cıva bulunur. Bu termometrelerin kazayla kırılması (ki çöpe atıldıklarında genelde kırılırlar) sağlık açısından tehlikeli bir durum yaratır. Dijital modellere geçmeye karar verdiyseniz eskisini en yakın atık imha merkezine götürmelisiniz.
 
13. Plastik poşetler

Markette kâğıt ya da kumaş torba kullansanız da plastik poşetler hayatınıza bir şekilde girebilirler. Elinize geçen tüm plastik poşetleri ve plastik ambalajları en yakın geri dönüşüm merkezine götürmelisiniz. 
 
14. Temizlik malzemeleri

Tercihiniz organikten yana değilse eğer, evinizdeki tüm temizlik malzemeleri zehirli kimyasallarla doludur. Temizlik malzemelerini klozete dökmek boruların aşınmalarına sebep olur ve uzun vadede vahşi hayat için hayati tehlikelerin oluşmasına yol açar.
 
15. Kozmetik ürünler

Günlük hayatta kullandığımız kozmetik ürünler su etkisiyle yok olmayan kimyasal maddeler içerirler; dolayısıyla bunları klozete atmak su rezervleri için tehlike arz ederler. Bu yüzden elinizdeki ürün bitmiş bile olsa çöpe atmamalısınız.

16. Araç lastiği

Lastiklerin içerisindeki çelik kayışlar, atık gömme sahalarında zarara sebep olarak toprak kirliliğine yol açabilirler. Eski lastikler tehlikeli atık olarak görülmezler, ancak uygun bir şekilde geri dönüştürülmediklerinde tehdit oluşturabilirler.
 
17. Eski elektrikli cihazlar

Kullanılmış ya da bozuk elektrikli cihazlar (buzdolabı, klima, dondurucu gibi) atmosfere karıştıklarında zararlı olabilen soğutma gazı, yalıtkan köpük gibi maddeler içerirler. Bu yüzden eski cihazlarınızı ihtiyaç sahiplerine verebilir ya da geri dönüşüme gitmelerini sağlayabilirsiniz.
 
18. Patlamamış havai fişekler

Patlamamış havai fişekleri çöpe atmanın tehlikesi gayet açık. Evinizde bulunan az miktardaki hasar görmüş ya da patlamamış havai fişekleri bir gece boyunca suda bekletmeli ve sonrasında hemen plastik bir çöp poşetine koymalısınız.
 
19. Tutkal ve yapıştırıcı

Yapılarında solvent gibi zehirli kimyasallar olduğundan tutkal türü yapıştırıcıları doğrudan çöpe atmamalısınız. Ya tamamen kurumalarını beklemeli ya da bir karton üzerine ince tabakalar halinde sürmeli, kurumasını bekledikten sonra atmalısınız.