Şişmiş ayaklardan muzdarip misiniz? Cevabınız evet ise öncelikle ayaklarınızın neden şiştiğini bilmeniz gerekir. Dokularda sıvı tutulması sebebiyle ayaklarda şişlikler oluşur. Genellikle şişmiş ayaklar ve bazı durumlarda şişmiş ayak bilekleri endişe edilecek bir sorun olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, şişmiş ayaklar acil tıbbi müdahale gerekebilir.

AYAKLAR NEDEN ŞİŞER?

Ayaklardaki şişkinliğin 5 çeşit sebebi var.

1- Uzun süre aynı pozisyonda durmak

Uzun süre aynı pozisyonda kalmak ayaklarınızın şişmesine neden olabilir. Hareketsizliz, kan pompalanmasını azaltır. Bundan dolayı seyahatlerde, film izlemek gibi uzun süre oturmak sonucu vücudunuzda sıvı doğal olarak ayaklarınıza doğru gider. Hareketsizlik sebebiyle şişliği önlemek için her yarım saatte bir kalkıp hareket etmek gerekir.

2- Ayaklardaki yaralanmalar

Ayağınız yaralanma sebebiyle şişebilir. Bu şişlik bazen yaralanmadan hemen sonra veya daha sonra gerçekleşebilir. Eklem içine kanama ise hemen şişecek ve morarak ayak bileğine doğru hareket edecektir. Bu acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Ayağınızda bağ yırtılması ve kemik kırılması olabilir. Bazen şişme birkaç saat hatta birkaç gün sonra da görülebilir. Bu yaralı bölgede sinovyal sıvıdaki artışa bağlıdır.

3- Gebelik

Hamile kadınlarda kilo alımına bağlı olarak ayak şişmesi görülebilir. Ayrıca ayaklara binen ekstra yük bacaklardaki kan damarlarına baskı yapar.

Gebelikte ayakların şişmesinin bir başka nedeni ise vücudun salgıladığı hormonlardır. Ancak, ayaklarda şiddetli ya da olağanüstü şişme görürseniz bu pre-eklampsinin bir işaretidir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.

4- Venöz yetmezlik

Damarlar tek yönlü valfler kullanarak kalbe doğru ayaklar ve bacaklardaki kanı pompalar. Bu vanalar, zayıf veya hasar görmüş ise düzgün çalışamazlar. Sıvı aşağı doğru ayaklara geri döner ve ayak ve bileklerin şişmesine neden olur.

5- Derin ven trombozu

Büyük damarların birinde bir kan pıhtısı formlarına, derin ven trombozu denir. Bu ağrı, kızarıklık ve şişliğe neden olur. Ayak parmaklarınızı kendinize doğru çekerken ağrı yapar. Derin ven trombozu ağır yaralanmalar, hareketsizlik, cerrahi ya da kalp ve akciğer hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar sonrasında oluşur. Acil tıbbi müdahale gerektirir.

Epsom Tuzu

Epsom tuzu şişmiş ayaklar için en iyi ilaçlardan biridir. Ayaklardaki şişliği almaz ama ağrı ve rahatsızlıkları hafifletir. Epsom tuzunda bulunan, magnezyum sülfat kolayca emilir ve kan akışını hızlandırır.

Gerekli malzemeler:

Epsom tuz-1/2 su bardağı

Ilık su

Ayak banyosu

Yapılışı:

Ilık su ile ayak banyosunu doldurun.Buna epsom tuzu ekleyin. 10-20 dakika boyunca bu suda şişmiş ayaklarınızı ıslatın.

Ayaklardaki şişliğe göre haftada bir kez veya 2-3 kez bunu tekrarlayın.

Hidroterapi

Kontrast hidro sıcaklığındaki hızlı değişiklikler kullanılarak dokulara egzersiz yaptırılır. Ayak sakatlanmalarında en iyi çözümlerden biridir. Bu terapide ayak şişliği azaltmak için sıcak su ve soğuk su birlikte kullanmanız gerekir. Soğuk su şişme ve iltihaplanmayı azaltır ve ılık su ise kan dolaşımını arttırır.

İki kaptan birine ılık diğerine soğuk su doldurun. Ayağınızı ılık suyun içinde 5 dakika tutun sonra çıkarın ve bir dakika sonra soğuk suyun içine batırın.

Yaklaşık 20 dakika boyunca bunu yapmaya devam edin.

Şişmiş ayaklar ve ilişkili rahatsızlıkları gidermek için günde 3-4 kez tekrarlayın.

Lenf Masajı Terapisi

Vücudumuzdaki lenf sistemi düzgün kan dolaşımı için gereklidir.

Lenf masajı nasıl yapmalı?

Parmaklarınızı kullanarak bacaklarınıza masaj yapın.

Masaja ayak bileklerinden başlayın ve dizlere doğru yukarıya çıkın.

Nazikçe yapın ve özellikle diz arkasındaki bölgeyi masaj yaparken çok fazla baskı uygulamayın. Bu bölgede lenf nodları bulunuyor. Onun için hassastır.

Ayrıca dizkapağı çevresini masaj yapın. Bu alanda da şişlik olabilir.

Bacaklarınıza yaklaşık 10-15 dakika bu şekilde masaj yapın.

Lenf masajını daha etkili yapmak istiyorsanız, banyo yaptıktan sonra yapmanız gerekir.