Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan babutsanın, sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili olduğu bildirildi.

Türkiye'nin hemen hemen yer yöresinde görülen ancak, Akdeniz ve Ege'de daha sık rastlanan yabani bir Bitki olan babutsa, hasat dönemi olması nedeniyle kent merkezlerinin yanı sıra sahil kesimlerinde de tablalarda satışa sunuluyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Tetiker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babutsanın C vitamini yönünden zengin olduğunu, bu nedenle vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğinin bulunduğunu söyledi.

Babutsanın , sindirim sistemini rahatlatan, bağırsak alışkanlığını düzenleyen, kabızlık sorununu gideren son derece yararlı bir meyve olduğunu vurgulayan Tetiker, "Bu meyveyi tüketenlerin ayrıca polivitamin hapları almasına gerek yok" dedi.

Tetiker, babutsanın, hiçbir Hormon ve katkı Maddesi olmadan, doğada kentiliğinden yetişmesi nedeniyle tamamen organik bir meyve olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu meyve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ilaç kadar etkili. Bu nedenle hastalarımıza bu meyveyi tüketmelerini öneriyoruz. vitamin değeri ve katkısız yetişme özelliklerinin yanı sıra fiyatının da ucuz olması ayrı bir avantaj sağlıyor. Yetişkin bir bireyin günlük alması gereken 60 miligram C vitamini babutsayla karşılanabilir."
Tetiker, içindeki iri çekirdeklerinin de tüketilmesini önerdikleri babutsayı diyet yapanlara da tavsiye ettiklerini belirterek, "Bu meyve bağırsakları düzenli çalıştırmasının yanında tok tutma özelliğine de sahip olduğu için diyet yapanlar için son derece faydalı. Diyet yapanlar, açlık hissettiklerinde bu meyveden 3-4 adedini birden tüketebilirler" diye konuştu.

Tetiker, babutsanın tüm bu faydalarının yanı sıra doğal kozmetik sektöründe de "kırışık giderici" krem yapımında kullanıldığını sözlerine ekledi.