Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zayıflama hapı kullanan R.D. isimli genç kızın rahatsızlanarak yoğun bakıma alınmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Batman'da bir internet sitesi aracılığıyla zayıflattığı iddiasıyla satılan FX 15 isimli ürünü kullanan R.D. isimli genç kızın rahatsızlanarak yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdiği haberleri üzerine açıklama yaptı. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Bakanlığımız yaptığı denetimlerde HHS Bitkisel Ürün Tanıtım Dağ ve Pazarlama adına Prolife FX15 isimli üründe ilaç etken maddesi sibütramini tespit etmesi üzerine ihtiyati tedbir uygulayarak bu ürünü piyasadan toplatmıştır. Yine bu ürünün yaygın olarak internet üzerinden satışının yapıldığı tespit edildiğinden, bakanlığımızca yürütülen toplatma çalışmalarına ilaveten ürünün satışa sunulduğu 36 internet sitesi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. Bakanlığımızca yapılan rutin denetimde ayrıca Prolife FX15 isimli ürüne benzer New FX 15 isimli başka bir üründen alınan numunelerin analizleri sonucunda da sibütramin ilaç etkin maddesi tespit edilmiştir ve sorumlular hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca New FX15 adlı ürün 24 Temmuz 2013 tarihinde ifşa edilerek kamuoyuna duyurulmuştur" denildi.

"BAKANLIKÇA VERİLEN BİR ONAY YOK"

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bakanlığımızca yapılan incelemede söz konusu ürünün bazı internet sitelerinde mevzuata aykırı olarak reklam ve tanıtımının yapıldığı görülmüştür. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında bu ürünün mevzuata aykırı olarak reklam ve tanıtımının yapıldığı tespit edilen internet siteleri 6502 sayılı Kanun kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirilmiştir. Haberde bahsi geçen FX 15 isimli ürün için Bakanlığımızca verilmiş bir ürün onayı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca onay verilen takviye edici gıdalar listesi ggbs.tarim.gov.tr adresinde yer almaktadır. Bu nedenle haberlerde geçen ve söz konusu ürünün Bakanlığımızdan onaylı olduğuna dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlığımız tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak ve tüketicilerimizi doğru bilgilendirmek adına çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda takviye edici gıdalar için piyasaya arz edilmeden önce onay şartı getirilmiştir. Onay işlemleri Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı ve üniversite temsilcilerinden oluşan 15 kişilik komisyon tarafından yürütülmektedir. Aynı şekilde takviye edici gıdanın etiketinde "İlaç değildir. Hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz" ifadesinin yer alması da yasal zorunluluktur. Takviye edici gıdalar başta olmak üzere tüm gıda maddelerinin; kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı arttırıcı, sigara bıraktırıcı, hastalıkları önleyici, tedavi edici ve iyileştirici ürünlermiş gibi gösterilerek piyasaya arz edilmesi yasaktır. Bu kapsamda bu tür iddialarla satılan takviye edici gıdalar Bakanlığımızdan onay almış olsa bile söz konusu beklentilerin karşılanması amacıyla tüketilmemelidir."