Basur Nedir?

Halk arasında hemoroid olarak da bilinen basur, makat bölgesinde bulunan damarların genişlemesi, toplanması ve sonrasında makat dışına taşması nedeni ile meydana gelen bir hastalık türüdür. Genel olarak sızlama, kanama ve acı ile kendini gösteren hastalık kişilerin normal yaşantılarını oldukça olumsuz etkileyen bir hastalık türüdür.

Basur Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Basura sebep olan nedenlerden bazıları sürekli olarak kabızlık ya da ishal, uzun zaman tuvalette kalma, fazla ıkınma ve zorlu dışkılama, anal ilişki, gebelik ve şişmanlıktır.

Basur belirtileri ise anüs kenarlarından hissedilen ağrı, hassasiyet ve şişlik, anal bölgede hissedilen kaşıntı ve rahatsızlık, dışkılama esnasında ya da sonrasında karşılaşılan ağrısız kanamalardır.

İç basur olarak bilinen tür aslında bireylere çok fazla bir rahatsızlık yaşatmamaktadır. Ancak ıkınma esnasında basurların hassas olan yüzey tabakalarında kanama meydana gelebilir. Bazı durumlarda aşırı ıkınma sebebi ile iç basurlarda da anal girimden dışarı doğru sarkarak makat bölgesinde irritasyon ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Dış basurlar ise anüs çevresinde bulunan derinin altında yer alan şişkinliklere verilen isimdir. Kanama ve kaşıntıya neden olabilmektedirler.

Basura Ne İyi Gelir?

Basur rahatsızlığı ile karşı karşıya olan kişilerin tüm acı baharatlardan uzak durmaları gerekmektedir. Çünkü acı baharatlar basurun ilerlemesine sebep olmaktadır. Ancak safran, dereotu, nane, kişniş, biberiye, gül suyu ve kakule basuru engelleme özelliğine sahip baharatlardır.

Peki, Basura İyi Gelen Bitkisel Tarifler Nelerdir?

Kişilere oldukça sıkıntı yaşatabilen ve kimi zaman ağrılı ve kanamalı bir sürecide beraberinde getiren basura iyi gelen bitkilerden biri kuşburnudur. Kuşburnunu kaynatarak lapa yapın. Daha sonra ılınmasını bekledikten sonra bir avuç kadar alıp makat bölgesine sürülür. Yaklaşık olarak 15 dakika kadar bekletildikten sonra ılık su ile durulanarak temizlenir.

Bir diğer tarif ise ılık su içerisine biberiye, papatya, kuşburnu ve ısırgandan birer parça katarak kaynatmaktır. Hazırlanan karışım ile yaklaşık 20 dakika kadar ılık su içinde oturarak oturma banyosu yapılmalıdır. Ayrıca taze zakkum çiçeğinin yaprakları doğranır, kaynatılarak yine buharına oturulur. Su teresini de sıkıp günde birer bardak içebilirsiniz. Meşe kabuğu iyice inceltilerek toz haline getirilir ve merhem elde edilir. Basurun üzerine sürülere ya da hastalıklı bölgeye pansuman yapılarak kullanılır.

Kırmızı pancar güzelce ezildikten sonra lapa haline getirilir ve basur üzerine konulur. Patates fitil şeklinde dilimlendikten sonra makata yerleştirilir ve gün boyu orada tutulur. Keçiboynuzu da sık tüketildiği takdirde basurun gerilemesine sebep olan bir besindir. Üzüm çekirdeği ile sarımsak bir arada ezilir ve lapa haline getirildikten sonra makata koyulur. Marul tohumu da ezilerek toz haline getirilir ve günde yaklaşık olarak 5gr. İçilir. Atkestanesi de basur tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Atkestanesi ağacının dış kabuklarının basur semptomlarını etkileyici özelliği bulunmaktadır. Aloe Vera jeli ise yara iyileştirici ve sıkıştırıcı bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple aloe vera jelini anal bölgeye uygulayarak basurunuzun gerilemesine sebep olabilirsiniz. Hindistan’da tıp dünyası basurun tedavi sürecinde günde 3 defa aloe vera suyunun içilmesini tavsiye etmektedir. Aloe vera bitkisini de suyunu da büyük marketlerden kolaylıkla bulabilirsiniz.

Ayrıca kara halle olarak bilinen bitki de yoğun bir burucu özelliğe sahip olması sebebi ile basura oldukça fayda sağlamaktadır. Kara haleyi hazırlamak için teflon bir tavaya çok az sıvıyağ koyarak çekirdekleri koymalı ve kısık ateşte oldukça yavaş bir şekilde kavurmalısınız. Yemek öğünlerinizin ardından günde 2 ya da 3 kere 1 adet kavrulmuş haldeki kara halle çekirdeğini çiğneyerek tüketmek basurun tedavisinde ve korunma sürecinde oldukça iyi gelmektedir.

Basurun Ameliyatsız Tedavisi

Basur’un bitkisel kürler dışında ameliyatsız tedavi alternatiflerinden biri de ağız yolu ile hemoroid hapının kullanılmasıdır. Doktor tarafından muayene esnasında yapılabilen tedaviler de mümkündür. Bunlardan en sık tercih edileni bantlama işlemidir. Bu işlem esnasında bayanların saçlarını toplamak için kullandıkları toka benzeri bir lastik olan ve anoskop olarak adlandırılan nesnen ışıklı bir alet yardımı ile makat içerisine sokularak yerleştirilmesi işlemidir.

Birinci derece olarak adlandırılan basurlarda cerrahi müdahale pek önerilmez ve hastanın kabızlık problemi giderilmeye çalışılır. Bunun için de sıcak suya oturma banyosu gibi yukarıda belirttiğimiz bitkisel tedaviler önerilir. İkinci derece olarak adlandırılan basurlar da ise kanamalar görülebilmektedir ve makat içinde de şişlikler de görülebilmektedir. Üçüncü derece basurlar ise aşırı ıkınma ile dışarı çıkar ve kendiliğinden yeniden içeri girer. Basurun en son evresinde ise ıkınma ile dışarı çıkan hemoroid genellikle kendiliğinden yeniden içeri giremeyebilmektedir ve dışarıda kalarak meme gibi bir görünüm oluşturur.

Basur’un Cerrahi Müdahale İle Tedavisi

Basur hastalığının ilerlemesi durumunda cerrahi yönteme başvurulabilir. Bu ameliyat türleri de klasik ameliyat teknikleri olarak bilinen; Ferguson, Whitehead ve Milligan Morgan ameliyatları, Ultracision ve ligasure gibi damar kapatma cihazları ile basur memelerinin kesilmesi, lazer tedavisi ve longo yöntemidir. Lazer yöntemi; Argon, CO2, Diod lazerler, NdYag bu amaç ile kullanılan yöntemlerdir. Tüm lazerlerin ortak amacı damarların yapıştırıcı ile yapıştırılarak kapatılması olarak tarif edilebilir. Bu yöntemlerin sağladığı avantajlar tekrar oranlarının oldukça düşük olması ve çok az ağrılı olmasıdır.

Hastaları en çok korkutan şeylerden biri basur ameliyatı sonrasında yaşanabilecek ağrılardır. Bu risk cerrahi teknikleri kullanılarak büyük bir ölçüde engellenebilmektedir ve makat kısmının ameliyat esnasında genişletilmesi yani anal dilatasyon işlemi o bölgede bulunan büzücü kasın felç edilmesi yolu ile hasta ameliyat sonrasını ağrısız geçirebilmektedir. Longo yöntemi kullanılarak yapılan basur ameliyatlarında ise ağrı riski açık cerrahi girişimine oranla çok daha az olmaktadır.