Birçok ebeveyn, bebeğinin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından büyük öneme sahip olan uyku pozisyonunun nasıl olması gerektiği noktasında yeterli bilgiye sahip değil. Anne-baba çoğunlukla kulaktan dolma bilgilerle bebeklerinin uyku pozisyonunu belirliyor. Uzmanlar, yeni doğan bebeklerin sırtüstü yatırılarak uyutulması gerektiğine işaret ederek, uyku pozisyonu doğru sağlanmadığı takdirde, nefes yollarının kapanması nedeniyle boğulma ve ani bebek ölümlerine yola açabileceği noktasında uyarıyor.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda, bebeğin yüzüstü, yan ve çok yumuşak bir yatakta yatırılması ve ebeveynle birlikte uyumasının bebek açısından hayati risk taşıdığı ortaya çıktı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Göker, sırtüstü pozisyonun daha az risk taşıdığına dikkat çekerek,  ebeveynlerin bebeğin kusmuğu ile boğulması korkusu sebebiyle bebeklerini sırtüstü yatırmaktan kaçındığını belirtti.

Bebekler için en güvenilir yatış pozisyonu

Sırtüstü yatış ile bebeğin kusarak boğulma riskinin, yüzüstü yatış ile gerçekleşen ABÖS riskine göre çok daha az olduğuna değinen Göker,  bebeklerin zaman içerisinde kendilerine has uyku pozisyonu aldığını kaydetti.

Zamanla daha çok hareketlenmeye ve dönmeye başlayan bebeklerin, kendilerini en rahat hissettikleri uyku pozisyonu için direndiğini vurgulayan Göker, " Hangi pozisyona yönelirse yönelsin, ebeveynlerin bebekleri için en güvenilir yöntem olan sırtüstü pozisyonda yatırmaya dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

Bebeklerin uykuda boğulma riski

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigâr Genç ise sırt üstü yatış pozisyonunun, Ani Bebek Ölümleri Sendromu'nu engellediğinin altını çizdi.

Bebeğin sağlığı ve hayatı söz konusu olduğundan risk alınmaması gerektiğini belirten Genç, bebeğin yan yatırıldığında dahi kendi kendine yüz üstü dönmesi riskinin söz konusu olduğunu bildirdi. Bu risklere karşı bebeğin sırtüstü pozisyonda yatırılması gerektiğine işaret eden Genç, "Gün içerisinde farklı saatlerde yüz üst yatırılabilir, başları ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir. Ancak uyku saatlerinde pozisyon olarak sırt üstü önerilir" diye konuştu.

Genç, anne ve babaların, bebeklerinin kusarak boğulmaları konusunda büyük endişe yaşadığına değinerek, "Bebekler ilk 3-4 aylık dönemde, kusmuklarını kendileri dışarı itme yetisine sahip olmadıklarından boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için, anne babalara bebeklerini sırt üstü ancak yan pozisyonda konumlandırmalarını önerir" ifadelerini kullandı.

Bebekle birlikte uyumanın sakıncaları hakkında da bilgi veren Genç, bu gibi durumlarda bebeklerin kazayla boğulması riskinin artabileceğine dikkat çekti.  Genç, "Bu riske yataktaki yastıklar, çarşaf ve yorgan neden olabilir. Yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin artması anlamına gelir. Bebeklerin kendi yataklarında yatmalarına dikkat edilmeli, bebeğin uyku pozisyonunun hayati riskleri ortadan kaldırma açısından büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.