rabzon Yıldızlıgüven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tuğba Bayraktar Aydın, yeni doğan bebekleri öpmek yerine elini tutup yanağını okşamamın daha doğru olacağını söyledi.

Yeni doğan bebeklerde kalça çıkığından emzirmeye kadar olan problemler hakkında uyarılarda bulunan Dr. Aydın, anne sütünün önemine işaret ederek ilk 6 aylık dönemde anne sütünün çok önemli olduğuna dikkat çekti. Dr. Aydın, "Dünya Sağlık Örgütü'nün önerilerine göre zaten ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme önerilir, Anne sütü çocuğunuza gerekli olan her şeyi kişisel olarak barındıran mükemmel bir hediyedir. Her bebek için kendi annesinin sütü bebeğin gereksinimlerini karşılayacak şekilde farklıdır. Hatta, emzirme sırasında bile açlık ve tokluk durumuna göre içeriği değişir. Dolayısıyla bu mükemmel besinden bebeklerin olabildiğince fazla faydalanması önemlidir. İlk 6 ay sadece anne sütü 6 aydan sonrada ek gıdalarla beraber anne sütünün 2 yıla kadar verilebileceği önerilmektedir. Anne sütü bebeği enfeksiyonlardan ishalden kabızlıktan korur" dedi.

"KUNDAKLAMAYIN, KENDİ GİYDİĞİNİZDEN BİR KAT FAZLA GİYDİRİN"

Yeni doğan bebeklerin kesinlikle kundaklanmaması gerektiğini kaydeden Dr. Aydın, "Yenidoğan çocuklar kesinlikle kundaklanmamalıdır. El ayak ve başlarından ısı kaybı fazla olacağı için eldiven, başlık ve patik kullanılmasına dikkat edilmelidir. Genelde kendi giydiğimizden bir kat fazla giydirmenin yenidoğanlar için yeterli olduğu söylenir. Çocuğun aşırı terlemeyecek şekilde giydirilmemesi önemlidir. Üşüyen ya da çok kat giyinen çocuklarda huzursuzluk, ağlama olabilir" diye konuştu.

"KESİNLİKLE ÖPÜLMEMESİ GEREK"

Yeni doğan bebeklerin öpülmemesi uyarısında bulunan Dr. Aydın, "Yenidoğan çocukları öpmek doğru değildir. Pek çok üst solunum yolu enfeksiyonu damlacık yolu ile solunumsal olarak bulaşır. Dolayısıyla küçük bir çocukla çok fazla yakın temas doğru değildir. Eğer temas edilecekse bu elini tutmak, yanağını okşamak şeklinde olabilir" şeklinde konuştu.

"KALÇA ÇIKIĞI ÖNLENEBİLİR"

Kalça çıkığı önlenebilen bir problem olmadığına dikkat çeken Dr. Aydın, "Kalça çıkığı önlenebilen bir problem değildir. Doğumsal olan bir gelişim anomalisidir. Önlemek için tedbir almaktan ziyade erken teşhisi ve tedavisi önemlidir. Yeni doğan bebekler bir pediatrist tarafında kalça çıkığı açısından mutlaka değerlendirilmelidir. Artık sağlıklı Yenidoğan takibinde 6 haftadan sonra çekilen kalça eklemi ultrasonu neredeyse rutine girmiş vaziyettedir ve muayenede saptanamayan minimal çıkıklarda bile etkilidir. Teşhis konulduktan sonra uygun tedavisi açısından bol ara bezi kullanılması önerilir ileri vakalarda hastalar pediatri ve ortopedinin ortak takibine alınır" ifadelerini kullandı.

"MUTLAKA ÇOCUK HEKİMİ MUAYENE ETMELİ"

Yeni doğan bebeğin mutlaka çocuk hekimi tarafından muayene edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Aydın, "Ailelerin dikkat etmesi gereken husus düzenli bir şekilde ve olabildiğince sık bebeğin emmesini sağlamaktır. Genelde pek çokhastalıkyenidoğanda emmeme ve hareketsizlikle kendini gösterir. Ailenin bu açıdan dikkati olması gerekir. Yenidoğan döneminde ayrıca sarılığa dikkat etmek gerekir. Sarardığı fark edilen yenidoğan hemen doktora götürülmeli ve doktorun önerilerine uyulmalıdır. Ailenin dikkat etmesi gereken hastalıklardan ziyade belirtileridir. Dolayısıyla rutinin dışında olan her şey bir bebek için hastalık göstergesi olabilir bu nedenle bebeklerini sağlam çocuk takibine getirmeleri uygun bir yaklaşımdır" dedi.

Dr Aydın çocukların gürültülü yerlerden uzak tutulması gerektiğini de hatırlatarak "Genelde gürültülü eğlence mekânlarına gece geç saatlerde gidilir çocukların uyku düzenleri ve uyku saatleri olmalıdır bu durumda tatbikî sakıncalıdır. Aynı zamanda küçük bir çocuğa fazla görsel ve işitsel uyarı vermenin manası yoktur" diye konuştu.