Biz yaşlandıkça beynimiz küçülür. Bu şekilde öğrenme ve hafıza üzerinde etki gösteren beyin hücrelerimizi kaybedebiliriz. Ancak beslenme düzeninin beyin hacmi üzerindeki etkisinin incelendiği bir çalışma, Akdeniz diyetiyle beslenen kişilerin beyinlerindeki küçülmenin daha az olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, sağlıklı ürünlerle beslenmenin beyin üzerinde uzun vadede olumlu etkiler göstereceğini düşünüyor.

Akdeniz tarzı beslenmenin hafıza ve öğrenme yeteneği üzerindeki ilişkisi diğer çalışmalarla da doğrulanıyor. Örneğin beslenme tarzının hafıza ve dikkat yeteneği gibi bilişsel kabiliyetler üzerindeki etkisinin ölçüldüğü başka bir çalışma da Akdeniz diyeti ve onun bir türevi olan MIND diyetiyle beslenen yetişkinlerin bilişsel fonksiyon testlerinde sağlıksız beslenen yetişkinlere göre önemli ölçüde fazla başarı elde ettiğini gösterdi. Sıkı bir Akdeniz diyetiyle beslenen kişiler %35 daha az düşük bilişsel performans riski taşırken hafif Akdeniz diyeti uygulayan kişiler %15 daha az risk taşıyordu.

Sağlıksız beslenenlerin unutma yeteneği azalıyor

Akdeniz tarzı beslenmenin bu olumlu etkilerine karşın batı tarzı beslenme ise beyin sağlığımız için tehlike oluşturuyor. Yağ ve şeker açısından zengin, meyve, sebze ve liflerden yoksun besinleri içeren batı tarzı beslenmeyi uygulayan kişilerin beyinlerinde hipokampus bölgesinin ilgisiz bilgileri unutma yeteneği zarar görüyor. Bu da sağlıksız beslenen kişilerin lezzetli yiyeceklerle ilgili anıları görmezden gelmesinin zorlaştığı anlamına geliyor. Bu nedenle kişiler tok olsa bile lezzetli yiyecekler cazibesini korumaya devam edebiliyor. Yapılan deneyler, batı tarzı beslenen kişilerin hafıza ve öğrenme yeteneğinde azalma olduğunu, ayrıca yeme arzularının fazla olduğunu gösteriyor.