Halk arasında Mouse ve tenisçi hastalığı olarak biliniyor. Meslek hastalıklarının başında gelen el bileğindeki sinir sıkışması aslında boyunda bulunan fıtıktan kaynaklanıyor.

Karpal Tünel Sendromu adı verilen bu hastalık ellerde ağrı, uyuşma ve kireçlenmelerle kendini gösteriyor. Uzmanlar bu hastalığı olanları hemen ameliyat olmamaları konusunda uyarıyor.
Fizyoterapist Oğuzhan Söylemez Karpal Tünel Sendromu ile ilgili merak edilenleri AjansHaber'e anlattı;

ELİNİZİ ESKİSİ GİBİ KULLANAMIYORSUNUZ

Karpal Tünel Sendromunun ağrı yaptığını belirten Söylemez "Karpal Tünel Sendromu el bileğindeki sinirin geçtiği kanalın daralmasından dolayı sinir bakı altında kalıyor. O yüzden elde uyuşma, ağrı ve kuvvet kaybı oluşuyor. Elinizi çok kullanamıyorsunuz. Her kullandığınızda ağrı yapıyor. Eliniz uyuşmaya başladığı için, elinizde tuttuğunuz nesneleri düşürmeye başlarsınız. Ağrı dirsekten kola doğru yayılır" dedi.

"EN ÇOK EV HANIMLARINDA GÖRÜLÜR"

Genellikle el bileğini çok kullananlarda görüldüğünü ifade eden Söylemez "Bankacılar gibi sürekli Mouse kullananlarda, dikiş-nakış işi yapanlarda ve genelde boynu tutulanlarda oluşur. En çok ev hanımlarında görülür. Bankacı ve memurlar gibi ellerini çok kullananlarda bu hastalığa rastlanır. Bilekte bariz bir şişme olmaz. Şişkinlik içeride olur. Bu yüzden dışarıdan göremezsiniz." şeklinde konuştu.

"HEMEN AMELİYAT YAPILMASI GEREKSİZ"

"Bundan kurtulmak için el bileği sıkışması ameliyatı yapılıyor. Bence gereksiz. Önce boyun kısmına bakılmalı. Burada fıtık varsa bu düzeltilmeli. Daha sonra omuz ve dirseğe bakılacak. En son el bileğindeki sıkışmaya bakılmalı. Karpal Tünel Sendromu bulunan hastalar elini daha az kullanması gerekir. Uzmanlar tarafından bitkisel yağlarla yapılan masajla tedavi edilebilir. Karpal Tünel Sendromu'nun tek başına görülme olanağı yüzde 5'tir. Bu el sıkışması boyundan gelir." diyen Fizyoterapist Oğuzhan Söylemez bu hastalığın genelde boyundaki rahatsızlıktan geldiğini belirtti.

 

 

Kaynak: Ajanshaber