Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Bilimsel Sağlık” adlı televizyon programına bu hafta DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi, Protez Ortez Biyomekanik Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Yasin Yurt konuk oldu. Söz konusu programda omurga sağlığının çok önemli bir sorunu olan “Skolyoz” (Omurga Eğriliği) ele alındı.

Yrd. Doç. Dr. Yasin Yurt skolyozu tanımlayarak, omurganın göğüs veya bel bölgelerinde görülebilen, yana doğru bir omurga eğriliği olduğunu bildirdi. Skolyozun belirli hastaklıklara bağlı olarak da gelişebileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yurt, asıl olarak hastalığa büyük bir oranda etki eden faktörlerin hala tam olarak bilinemediğini ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Yurt, rahatsızlığın özellikle ergenlik dönemindeki kızlarda daha çok görüldüğünü ifade ederek, bunun nedenlerinden söz etti. Ailelerin bu eğrilikleri nasıl fark edebileceklerini açıklayan Yrd. Doç. Dr. Yurt, çocuklarının omurgalarını nasıl kontrol edebileceklerini anlattı.

Skolyozun tedavisinde omurgadaki eğriliği durdurmayı ve daha sonra azaltmayı amaçladıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Yurt, skolyozun yol açabileceği solunum kısıtlamaları, bel ve sırt ağrıları gibi sorunları engellemek için solunum ve kas egzersizlerinin önemini vurguladı. Öte yandan yapılan her sporun, egzersiz olmadığından söz eden Yrd. Doç. Dr. Yurt, skolyoza yönelik, bireysel bir egzersiz programı verilmesi gerektiğini bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Yurt skolyozun şiddeti arttıkça değişen korseleme veya cerrahi müdahale gibi uygulamalara da değinerek, korse tedavisinin uygulamasını ve etkinliğini anlattı. DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi’ne bağlı Protez Ortez Biyomekanik Merkezi'nde de korse üretildiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Yurt, hastaların reçete ve raporla geldiğini ve merkezde kişiye özel korse yapıldığını belirtti. Korseyle ilgili yanlış kullanımlara dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yurt, doğru kullanımlarla ilgili bilgiler verdi. Egzersizlerin hastalığın her aşamasında yapılabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Yurt, yanlış egzersizin skolyozu arttırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Yurt hiç bir tedavinin veya egzersizin tek başına yeterli olmadığını, tüm tedavilerin birbirini desteklediğini de ifade etti. Programın devamında omurgasında eğrilik olan kişilerin neler yapıp neler yapmaması gerektiği, duruş hatalarının olumsuz etkileri konuşulurken, duruş ile ilgili tavsiyelerde de bulunuldu.

Bilimsel Sağlık programını söz konusu bölümü 20 Kasım 2016 Pazar günü, 19:00 – 19:45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.