Deniz Abidin

ÇÖLYAK İle Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Canan Özoğul, ÇÖLYAK rahatsızlığı olan kişinin glutenli gıdalara karşı tepki gösterdiğini belirterek, hastalığın kendini çocukluk çağlarda gelişme geriliği, depresyon gibi belirtilerle gösterdiğini söyledi.

Söz konusu  bu hastalığın teşhisinin oldukça zor olduğuna işaret eden Özoğul, başka vakalarla zaman zaman karıştırıldığını, genetik geçişlerle de hastalığın geçtiğini belirtti.

Özoğul, ÇÖLYAK hastalığı olan her bireyin yediği tüm gıdaları mutlaka kontrol etmesi gerektiğini belirterek, hayat boyu glutensiz gıda tüketilmesi gerektiğini söyledi. 

ÇÖLYAK İle Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinden Canan Özoğul, ÇÖLYAK hastalığı olduğu halde bilincinde olmayan birçok kişi olduğunu belirtti. Özoğul, ülkede doktorların da bu hastalık hakkında tam anlamıyla ehli olmadıklarını ifade ederek, ciddi sıkıntıların yaşanmakta olduğunu söyledi. Özoğul, ülkede ÇÖLYAK ile mücadele eden insanların olduğunu ve bu neticede bir dernek kurma gereksinimi duyduklarını söyleyerek, özellikle çocuklarda gelişme geriliğine kadar hastalığın kendini gösterdiğine dikkat çekti.

“Her çocukta farklı belirtiler gözlemlenmekte”

Özoğul, ÇÖLYAK’ın bazen gelişme geriliği, bazen kusma bazen ise depresyon şeklinde kendini gösterdiğini belirterek, her çocukta farklı belirtilerin gözlemlenmekte olduğunu kaydetti. Özoğul, çevreyi ve insanları bu konuda bilinçlendirmek adına dernek oluşturduklarını, geçtiğimiz yıl Türkiye’den gelen bir ekibin, ilkokul öğrencileri arasında yaptığı taramada ÇÖLYAK’ın ülkemizde dünya standartlarına göre yüzde 1 olduğunu söyledi. Özoğul, “Tespit edilen ÇÖLYAK’lı çocuklar kontrol altına alındı” dedi.

“Teşhisi çok zor olan bir hastalık”

Özoğul, şöyle devam etti, “İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya gıdaların genleriyle oynadı. Özellikle genleriyle oynanan buğdayları küçük ülkelere gönderdi. Hassas bünyeye sahip olan vücutlar bunu kabul etmiyor. Farklı reaksiyonlar ve alerjik tepkiler gösterebiliyor. Yüksek tansiyon, gelişme geriliği, depresyon gibi belirtileri vardır. Teşhisi çok zor olan bir hastalıktır. Başka vakalarla da zaman zaman karıştırılabilir. Genetik geçişlerle de ÇÖLYAK kendini gösterebiliyor”

“Glutensiz gıdalar çok pahalı”

Özoğul, dernek olarak ÇÖLYAK konusunda farkındalığı artırmak adına etkinlikler düzenlediklerini belirterek, yurt dışındaki ÇÖLYAK dernekleriyle irtibatları olduğunu söyledi. Özoğul, ÇÖLYAK rahatsızlığı olan her bireyin yediği tüm gıdaları mutlaka kontrol etmesi gerektiğinin altını çizerek, gluten denilen maddenin buğday ve arpa üzerinde ince zar şeklinde bulunduğunu kaydetti. Özoğul, gluten denilen maddenin neredeyse her gıdada olduğuna dikkat çekerek, glutensiz gıdaların ise çok pahalı olduğunu söyledi.

“Bir ekmek 10 lira” diyen Özoğul, ürünlerin işlenmiş olmasından dolayı gıdaların çok pahalı olduğunu belirtti.

“Birçok gıdada katkı maddesi olarak kullanılıyor”

Özoğul, glutenin bugün piyasada sadece unlu gıdalarda bulunmadığını söyleyerek, birçok ambalajlı yiyeceklerde katkı maddesi olarak kullanıldığını kaydetti. Özoğul, tüm bunlar yanında kozmetik ürünlerde, karton bardaklarda bile glütenin olduğuna vurgu yaptı.

Özoğul, ÇÖLYAK hastalığı olan kişinin ömür boyu bu hastalığının sürdüğünü, tek tedavisinin hayat boyu glutensiz gıda tüketmek olduğunu kaydetti.